Društvo

Priča o Iliji Tepšiću - mladom naučniku kojim Pančevo može da se ponosi.

Pančevo, Ned, 15/09/2019 - 12:41
Ivana VlajovicMeđunarodna konferencija mladih naučnika iz oblasti društvenih nauka, koja je održana pre nešto manje od mesec dana, bila je još jedna prilika da neki mladi blistavi um iz Pančeva pokaže koliko vredi. Ovu priliku gimnazijalac Ilija Tepšić nije propustio, pa je u naš grad sa ovog takmičenja doneo srebrnu medalju iz istorije.

Bez imalo pompe Ilija je u Beograd otišao da se takmiči sa najboljim vršnjacima iz celog sveta sa namerom da kako kaže "osvoji nešto, pa makar to bila i bronza", a bilo je i više od toga.

Do takvog uspeha nije došao preko noći. Bilo je takmičenja sa kojih se vraćao bez nagrada, bilo je i nerazumevanja od strane profesorke istorije u srednjoj školi iz koje se Ilija u drugoj godini prebacio u Gimnaziju, ali nije odustajao. Ljubav prema istoriji motivisala ga je da nastavi da uči, trudi se, pokušava i na kraju stigne do zasluženog priznanja.

„Za mene je ovaj uspeh veoma značajan pre svega jer sam video koliki potencijal imam za istoriju, a i sada mogu da konkurišem za razne stipendije“, kaže ovaj sedamnaestogodišnjak.

Na putu do ovog uspeha najveća podrška i pomoć Iliji je bio njegov mentor profesor Aleksandar Đorđević bez koga, kaže Ilija, ništa od ovoga ne bi bilo moguće:

„Takođe moram da pomenem i moju profesorku istorije Valentinu Gvozdenović koja mi je takođe bila ogromna podrška. Veliku podršku mi je pružio i RCT „Mihajlo Pupin“, koji mi je finansirao odlazak na takmičenje, i direktor RCT-a Dragoljub Cucić, koji je zajedno sa Aleksandrom Đorđevićem, došao da me podrži pri odbrani rada“.

Interesovanje prema "učiteljici života" kod Ilije se probudilo zahvaljujući majci, koja je studirala istoriju. I dok su drugoj deci čitali bajke pred spavanje, njemu je mama, kaže Ilija, čitala grčku mitologiju i pričala o srpskim srednjovekovnim vladarima, a sa interesovanjem za istoriju, kako kaže, došlo je i interesovanje za politiku pa je Ilija za temu "srebrnog" rada odabrao porograme političkih stranaka u Srbiji u vreme vladavine Milana Obrenovića.

„Temu za istraživački rad sam odabrao tako što sam čitao programe prvih političkih stranaka u istoriji Srbije i video sam da do sada niko nije radio njihovu dublju analizu. Programi su do sada bili ili površno komentarisani ili je originalan tekst bio odštampan u knjizi, pa sam rešio da uradim temeljnu analizu programa prvih političkih stranaka u istoriji Srbije i okolnosti u kojima su programi i stranke nastale“, rekao je za naš portal ovaj mladi naučnik.

Najviše ga zanima nacionalna istorija savremenog doba i srednjeg veka, a zanimljive su mu i paganske religije. Ove školske godine Ilija planira da piše novi istraživački rad i ponovi sve samo sa više uspeha, a takođe želja mu je da se takmiči i iz književnosti. Iako je nakon završetka osnovne škole hteo da upiše Vojnu gimnaziju pa nastavi školovanje na Vojnoj akademiji, sada u planu ima studije istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a jednog dana voleo bi da postdiplomske studije završi u inostranstvu.

Kao i svaki sedamnaestogodišnjak, slobodno vreme koristi za druženje, slušanje muzike, gledanje serija. Zaljubljenik je u čitanje, a sa ponosom ističe da je i član Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva. Na prvi pogled sasvim običan mladić, ovaj pančevački genijalac izdvaja se po svojoj upornosti i želji da ostvari svoje snove, a to je ono što nesumnjivo na kraju donosi uspeh.
MarketingNajnovije vesti