Sajam dezinfekcija Foto: privatna arhiva
Društvo

Priča Pančevke o dva COVID-a, ambulanti, bolnicama i doktorki

Izvor: 
013info Pet, 05/06/2020 - 08:47

Period KOVID-a za Pančevku Valeriju Kiš je traumatičan,  jer se osim sa pozitivnim testom, više od 40 dana samoizolacije,  boravkom u bolnici na Sajmu nosila i sa majčinim srčanim slabostima i njenim pozitivnim rezultatom na testu. Ipak tog perioda voli da se seti kroz kontakt sa doktorkom koja joj se uvek našla tu, kad je bilo potrebno.

Zato i kaže da su svi kao ta doktorka – svet bi bio bajka.  

Početkom aprila (od 9. do 16) majka se lečila na korarnoj jedinici odnosno kardiologiji pančevačke bolnice.

„Već 17. dobila je temperaturu, dijareju, otežano disanje  -  pravi simptom COVID-a, zvala sam bolnicu i dobijala uputstva, konsultacija je to bila, Hitna pomoć nije na pozive dolazila sve do 21. kada su nas odvezli u bolnicu gde su mi rekli da idem kući, a majku hospitalizovali. Sledećeg dana ispostavilo se da je pozitivna na COVID pa je i primljena na Infektivno odeljenje“, priča ona.

O tome da je majka pozitivna Valerija je obaveštena nekoliko dana kasnije, a o njenom daljem zdravstvnom stanju detalje je nadalje saznavala jednom dnevno, pozivima u 17 sati, kada su se javljali stalno drugi lekari i svaki sa svojim ocenama.

„Tako su je ocenili da je dementna što nije bila pre prijema iako bi takvu ocenu morali da daju specijalisti za to, rekli su da prima antibiotike i hlorokin, da je na kiseoniku, a nije na respiratoru, saznala sam i da je fiksirana za krevet“, priča ona.

Valerija kaže da su odmah i njoj odredili samoizolaciju, a  njeni  zahtevi da bude testirana prvo su odbijeni pa je na testiranje pozvana 29. aprila da bi se 1. maja utvrdilo da je pozitivna.

 

Rešenje o samoizolaciji
Foto: privatna arhiva
vk_dok2.jpg

 

Nalaz PCR Covid
Foto: privatna arhiva
vk_dok.jpg

 

„Javili su da uzmem taksi i dođem u COVID ambulantu što sam odbila jer nisam htela nekoga da zarazim, onda je stigla Hitna, pregledali su me po protokolu, nalazi krvi i pluća bili su dobri i upućena sam u privremenu bolnicu na Beogradski sajam“, priča ona.

Na sajmu je njeno grlo iritirao duvanski dim, reagovala je. ali zabrane nije bilo, a kada je tražila sirup dobila odgovor da nemaju i da joj prijatelji iz Pančeva pošalju. Zatim je, kaže, tražila lek za kašalj, a dobila je, kaže, lek za alergiju.

 

Sajam dezinfekcija
Foto: privatna arhiva
sajam_dezinfekcija.jpg

 

„Doktorka iz pančevačke COVID ambulante, koju sam na testiranju  videla prvi put u životu,  bila mi je svakodnevna podrška tih dana. Na telefonski broj koji mi je dala se i javlja, i pomagala lekarskim savetima i kao čovek“, kaže ona.

Kaže da je prvo odbijena, a tek na insistiranje te doktorke, prihvaćeno da bude testirana i tetka kod koje bila nekoliko dana pre nego je utvrđeno da je pozitivna.

Na Sajmu, kada se požalila na probleme sa  stolicom odgovoreno je da uzme probiotike, i dijetetsku ishranu.

„Probiotik su mi dali sam jedan, a dijetetsku hranu nisu mogli da obezbede, tako da nekoliko dana nisam jela a velika psihološka podrška u tim trenucima bila je doktorka iz Pančeva s kojom sam bila u telefonskom kontaktu i koja me je umirivala“, priča ona.

Kao negativna, sa Sajma je otpušena naglo, u nedelju popodne sa velikom grupom ljudi, a prevoz do Pančeva bio je neizvestan, pa je posle telefonskog kontakta s doktorkom obezbeđeno da Hitna iz Pančeva ipak stigne do Sajma.

 

Otpusna Sajam
Foto: privatna arhiva
vk_dok3.jpg

 

„Predivna je kao osoba, kao lekar izvrsna“, kaže Valerija o doktorki iz zdravstvene stanice Kotež koju je upoznala tokom COVID-a.  

Posle izlaska problem za majku i ćerku bila su nova testiranja, jer im je rečeno da ambulantna kola ne izlaze da uzmu uzorke za pokretna lica.

„Bilo mi je neshvatljivo jer iz izolacije moramo da nečije zdravlje rizikuje da bi dali uzorke za testiranje, tek pošto sam se čula sa doktorkom, službeno su došli po uzorke“, kaže ona.

 

Valerija Kiš
Foto: privatna arhiva
vk.jpg

 

Majka posle izalska iz bolnice više nije imala promene statusa – i dalje je negativna, ćerka Valerija posle negativnih rezultata na Sajmu iz izolacije opet je bila pozitivna. Na kraju početkom ove nedelje, posle 40 dana muka – negativna je na COVID.

 „Kad ste u izolaciji dva puta dnevno policija preko fiksnog telefona proverava da li smo kod kuće, proveravaju majku, a ona je negativna odavno. A oni nastave da proveravaju kao da podatak u sistemu nisu promenili. Nisu znali da sam ja ponovo pozitivna dok im nisam rekla. Izgleda da nisu imali informaciju. Posebno uzmeriva kada se jave sa pitanjem: Kako ste?“, kaže ona i dodaje da je za policiju informacija da je kod kuće, a ne kako je.
MarketingNajnovije vesti