Slaninijada Kačarevo 2020 Foto: Aleksandar Tokin
Društvo

Pripreme za 36. “Slaninijadu” u Kačarevu

Izvor: 
RTV Vojvodina Pet, 03/02/2023 - 17:38U Kačarevu, kod Pančeva, završavaju se pripreme za 36. “Slaninijadu”. Manifestacija počinje 16. februara i trajaće četiri dana. Prijavljen je veliki broj izlagača iz čitave Srbije.

Mnoga domaćinstva u Kačarevu, već nekoliko meseci, pripremaju se za Slaninijadu. Pušnice su pune slanine i ostalih proizvoda od sušenog mesa. Sve prave, kažu, na starinski način a oni koji su probali kačarevačku slaninu, stalno se vraćaju.

"Manifestacija dugo traje i sada se već druga, treća generacija bavi proizvodnjom slanine i nam je dodatna delatnost.Ove zime nisu bili idealni vremenski uslovi za sušenje, bilo je toplo, ali to nije problem za prave majstore. Potrebno je bilo više truda da se uspemo da sačuvamo kvalitet, šmek, ukus i da sve bude kako valja" kaže Vladimir Stoicov, jedan od kačarevaca koji će ponuditi svoje proizvode.

I ovoga puta biće održan izbor za najbolju slaninu, jer je od takvog nadmetanja sve i počelo pre 36. godina . Na ovu manifestaciju pristižu uzorci slanine i iz drugih zemalja.

"Imamo slanina i iz drugih država, sve će biti puno više od 400 izlagača. Tako da birajte, nemojte žuriti kada dođete u Kačarevo, polako, birajte i naćićete najbolju slaninu po vašem ukusu", kaže Milan Ajder iz Turističkog kluba ”Slaninijada”.

Tokom trajanja “Slaninijade” u Kačarevo dođe oko 100.000 posetilaca i izloži se više od 100 tona suhomesnatih proizvoda.
MarketingNajnovije vesti