Foto: wikimedia/4028mdk09
Društvo

Pripreme za prolećnu setvu u južnom Banatu

Izvor: 
RTV Pet, 25/02/2022 - 16:34Ovih dana ratari na njivama u Pančevu i okolini imaju dosta posla. Privodi se kraju prihrana pšenice, a u toku je i priprema zemljišta za prolećnu setvu. Narednih dana, ako vreme posluži, krenuće setva jarih strnih žita, najviše ječma, a u prvoj dekadi marta kreće i setva šećerne repe.

Vremenske prilike ove zime pogodovale su usevima u južnom Banatu.

U toku je prihrana pšenice koja zauzima 21 hiljadu 650 hektara. Proizvođači koji su odlučili da u jednom navratu završe prihranu posao privode kraju. Oni koji planiraju i drugu najbolje je da to obave krajem marta ili početkom aprila u zavisnosti od stanja useva i vremenskih prilika, kažu u Institutu Tamiš i ističu važnost provere količine đubriva u zemljištu pre prihrane.

"I kada je đubrivo bilo relativno jeftino najskuplje đubrenje je bilo napamet, a sada kada su đubriva, pogotovo azotna poskupela, naravno da je sasvim opravdano da se ta količina proveri. Naša preporuka je da količina azota bude oko 120 kilograma po hektaru", kaže Jan Babka, dipl.ing. poljoprivrede.

U toku su i pripreme za prolećnu setvu.

"Ovih dana ako vreme posluži krenuće setva jarih strnih žita, najviše ječmova. Jedan dobar deo gazdinstava je počeo takozvano zatvaranje zimske vlage mašinama za spremanje zemljišta. U prvoj dekadi marta obično kreće i setva šećerne repe i to su poslovi koji sada predstoje", objašnjava Babka.

Za sada vremenske prilike pogoduju biljkama ali ne bi valjalo da nakon porasta dnevnih temperatura dođe do većeg zahlađenja , pogotovo krajem marta kada vegetacija krene i biljke gube otpornost na niske temperature, kažu u Institutu Tamiš.

 
MarketingNajnovije vesti