Pančevo, snimak s robne kuće
Društvo

Privremeno gradilište na Sportskom centru - još jedan resurs Pančevaca koji se predaje

Izvor: 
013info Pon, 26/04/2021 - 21:32Po zahtevu udruženja Zeleni most i Pančevo nije rupa nadležna inspekcija je utvrdila je da se na Sportskom centru Mladost gradi balonke po dogovoru Grada Pančeva i odbojkaškog udruženja „Crno bele 011“ iz Beograda.

Inspekcija tvrdi da se postavlja na osnovu gradske Odluke o postavljanju balon-hala sportske namene , „u kom slučaju se ne primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji“, te da je reč o privremenom ili pokretnom gradilištu.

Navodi se da balon hala ima karakter montažno-demontažnog objekta a ne gradjevinskog objekta pa se „mesto na kome se postavlja balon-hala se ne smatra gradilištem niti mora biti obleleežno gradilišnom tablom“.

Dva drveta, listopadna, na Sportskom centru su isečena na osnovu rešenja komunalnog inspektora, koje je donose istog dana , 12. Marta, kada je Komisija za potvrđivanje izvedenih radova na održavanju javnih zelenih površina donela „mišljenje“,.

Rešenje za balonku, udruženje iz Beograda, dobilo je 11. Marta od gradskog sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove.

Balonka, na Sportskom centru, koristiće se 10 godina.

Kad smo kod pančevačkog sporta, eno hale u Bagremaru gde su ulaganja višemilionska u evrima, a duže od decenije nije završena. Zaboravljene čak i srpskom i pančevačkom građevinskom budu. A što nije završeno, nije korisno. I samo propada.  Dakle gubi vrednost.

S druge strane javni prostor, park sporta i rekreacije građana koji je nastao polovinom osamdesetih kada su, legenda kaže, u Pančevu održavane nacionalne (dakle) sindikalne radničko sportske igre. 

Prostor, osmišljen kao javni, od tada nije proširivan, naprotiv – funkcionalno je sužavan. Prvo bifeima, i restoranima, zatim ogradama i kapijama, pa martinelama, tribinama i svečanim ložama da bi sada stigla i oveća, čvrsto utemeljena na ovećem prostoru balon hala.

Sportsko rekreativni centar Mladost, a kao rekreativni  je osmišljen i nastao, funkciju rekreacije građana lagano gubi. Najnovije udomljavanje još jedan je korak ka smanjivanju javnog prostora u Pančevu. Treba očekivati da će se neki beogradski teniski klub setiti da se nekada tenis igrao u Narodnoj bašti. Da je gradska šuma odlična za stambenu izgradnju. Da je gradski stadion odličan, pošto je već pregažena lokacija Slavine, za nove kvadrate.

Jasna je žurba, uigranost, i odluke koje se donose u par dana za odbojkaški trening centar.  Nejasno da li Pančevo, investitoru iz Beograda, nije moglo da za komercijalne namene predloži neku drugu lokaciju. Ali tu bi investitor bio u prilici da pojačano ulaže jer u blizini ne bi bilo sportske infrastrukture koja na Mladosti postoji.

Kvadratni metar Sportskog centra je resurs javnog zdavlja Pančevaca, u koji je dosta uloženo kroz četiri decenije razvoja, i valja se nadati da korišćenje tu nije dato u bescenje, kao što se ovih godina kroz sličnu cenu rasprodaje širi centar grada.

Sportski centar Pančevo
sportski_centar.jpgMarketingNajnovije vesti