Slaninijada Kačarevo 2020 Foto: Aleksandar Tokin
Društvo

Proglašeni pobednici "Slaninijade" u Kačarevu, žiri tradicionalno imao težak posao

Izvor: 
Blic Čet, 15/04/2021 - 13:15Naviknuti na zakrčene ulice Kačareva, meštani ovog mesta kraj Pančeva i domaćini manifestacije poznate širom regiona i sveta, ove godine su tiho, ali u dobroj atmosferi dočekali uzorke učesnika na tradicionalnoj 34. Slaninijadi.

U utorak 13. 4. 2021. godine održana je 34 Slaninijada, ali je zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji, organizovan samo takmičarski deo. Kako organizatori, tako i svi oni koji rado posećuju ovu varoš u Banatu, ponajviše zbog uksusne slaninice, ali i ostalih mesnih prerađivanja koji tradicionalno ne manjkaju na štandovima postavljenim duž Kačarevskih šorova, nadaju se da će sledeća, jubilarna 35. Slaninijada biti obeležena uz iće, piće i žamor svih zaljubljenika u dobru i ukusnu hranu.

Organizatori su ove godine ispratili sve preporuke struke, te smo i ove godine saznali ko pravi najbolju domaću slaninu, a podeljene su i vredne nagrade.

U kategoriji „Domaća slanina“ Zlatni pobednik Slaninijade je uzorak broj 41. Lazar Vujičić iz Glušaca.

 

Drugo mesto osvojio je uzorak broj 38. Milica Inđić iz Vojke, a treće mesto pripalo je uzorku broj 26. Vidoje Zečević iz Kačareva.

U kategoriji „Zanatska slanina“ Zlatni pobednik je Jovan Pavlović iz Brankovine. Drugo mesto osvojila je slanina iz Bačinaca proizvođača Branka Rakića, a treće mesto pripalo je „Kulen Vojinović“ iz Kuzmina.

U kategoriji „Najdeblja slanina“ pobedio je uzorak broj 4. Goran Trajkovski iz Kačareva. U kategoriji „Najbolja slanina od mangulice“ pobedio je uzorak broj 21. Milan Zlatković iz Kačareva.

U kategoriji „Najbolja industrijska slanina“ Zlatni pobednik je uzorak broj 11. mesara Burjan Pančevo.

Komisiju je predvodio Mirko Đerisilo jedan od osnivača Slaninijade, koji je u Americi radni vek proveo u mesnoj industriji, a sada mirno uživa u penziji u svom rodnom mestu. Pored Mirka iskusni članovi komisije bili su Vlada Stoicov i Vukovanović Marko.

Na osnovu izgleda, mirisa, mekoće i ukusa žiri je doneo odluku da najbolju slaninu ove godine prave proizvođači iz Banata, Srema i Mačve.

Istorijat i tradicija u dosluhu sa internetom

U Kačarevu se pedesetak porodica ozbiljno bavi proizvodnjom specijaliteta od sušenog mesa, ponajviše proizvodnjom slanine. Ove godine, zbog trnutne situacije, prodaja proizvoda se organizuje putem interneta i obližnjih pijaca, dok su prethodne 33. godine sve prodavali za četiri dana na Slaninijadi.

Svake godine u Kačarevo dođe preko 100 hiljada posetilaca gde se proda oko 500 tona suhomesnatih proizvoda. Upravo zbog toga, iz organizacije Slaninijade su za Blic rekli kako je značaj manifestacije bitan ne samo za Kačarevce već i za sve domaće proizvođače širom naše zemlje.

Takođe, naveli su i to da se unapred se raduju, te i da obećavaju da će sledeće godine sve nadoknaditi i organizovati slaninarski spektakl gde će sva čula uživati.
MarketingNajnovije vesti