čiteljice budućih prvaka, nastavnica engleskog jezika i psiholog, uz udžbenike Foto: Privatna arhiva
Društvo

Prvaci u Omoljici i Ivanovu dobijaju besplatne udžbenike

Izvor: 
013info Uto, 21/06/2022 - 15:44


Iako je pred nama sezona odmora i raspusta, roditelji školaraca već sada razmišljaju o nabavci udžbenika. To je, uz svu propratnu opremu, značajna stavka u kućnim budžetima, koja neretko izaziva glavobolju. Ovoga će biti pošteđeni roditelji prvaka u Omoljici i Ivanovu, ali na relaksaciju budžeta mogu da računaju i roditelji starijih osnovaca.

Na inicijativu Saveta roditelja, u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Omoljici od naredne školske godine počeće se sa primenom udžbenika Fondacije Alek Kavčić. Svi budući prvaci ove, ali i Osnovne škole u Ivanovu, dobiće besplatan udžbenički komplet, i torbu za početak školske godine. Reč je o ukupno 81 kompletu, 70 je predviđeno za školu u Omoljici i 11 za Ivanovo.

Da su udžbenici spremni za distribuciju na svom Tviter nalogu juče je objavio i profesor Kavčić, osnivač Fondacije koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve osnovce.

Ovi udžbenici koji su potpuno besplatni u elektronskoj formi na sajtu Fondacije, štampaju se po ceni od 2 dinara po stranici. Roditelji omoljičkih i ivanovačkih prvaka neće morati ni to da plate zahvaljujući donaciji stomatološke ordinacije Pavlović iz Beograda.

„Udžbenici su spremni za prvake Omoljice i Ivanova. Ovi udžbenici koštaju 2 dinara po stranici (klot cena štampe), ali su roditelje koštali 0 dinara. Donaciju vrednosti oko 1.500 dinara po đaku je obezbedila stomatološka ordinacija Pavlović“, naveo je Kavčić. 

Uz udžbenike, za sve prvake su ove godine obezbeđene i školske torbe, koje su takođe donacija, a sve je danas i isporučeno školi. Budućim đacima i njihovim roditeljima biće uručene u četvrtak, 23. juna u 11 sati.

Sa ciljem da obavezno osnovno obrazovanje bude i besplatno, bar kad su udžbenici u pitanju, Savet roditelja je još u februaru inicirao javnu raspravu i prezentaciju udžbenika Fondacije Alek Kavčić u omoljičkoj osnovnoj školi, na kojoj su zainteresovani mogli da se informišu o samom projektu besplatnih udžbenika, ali pre svega njihovom kvalitetu.

Stučno veće razredne i predmetne nastave potom je razmatralo, a nastavničko veće usvojilo predlog, o čemu je obavešteno i resorno Ministarstvo. Direktor ove škole Vladimir Ristić za 013info kaže da se pri implementaciji ove ideje roditelja, prvenstveno mislilo na kvalitet i da se stručno i nastavničko veće odlučilo za ovaj korak tek kada su se uverili da kvalitet udžbenika u štampanoj formi, ali i dostupni digitalni udžbenici Fondacije ne zaostaju za udžbenicima drugih izdavača.

Ušteda u kućnom budžetu značajna

U ovoj školi i učenici do četvrtog razreda takođe će koristiti sve udžbenike ove Fondacije koji su dostupni, s tim da će roditelji plaćati cenu štampe koja iznosi 2 dinara po stranici.

Ilustracije radi, roditelji su prošle godine za komplet knjiga za prvi razred morali da izdvoje 6.680 dinara, uz sva poskupljenja danas bi takav udžbenički komplet koštao više od 8.000 dinara. Ukupna cena udžbenika Fondacije iznosi 1.700 dinara, a prvaci u ovoj školi će ga, zahvaljujući donaciji, dobiti besplatno.

Znatno nižu cenu udžbeničkih kompleta plaćaće i roditelji starijih osnovaca. Tako su u ovoj školi udžbenici za 2. razred prošle godine koštali 8.600 dinara, dok je cena ove godine uprkos svim poskupljenjima oko 3.500 dinara, baš zahvaljujući tome jer su većinom izabrani udžbenici Fondacije koji koštaju 1.660 dinara. Ostatak ide za udžbenike iz Engleskog jezika i Muzičkog, kojih još uvek nema u kompletu Kavčićeve fondacije.

 
MarketingNajnovije vesti