Nikanor printscreen
Društvo

Reakcije na Nikanorove anateme: Krivična prijava, osuda govora mržnje, ali i podrška

Izvor: 
021/Fonet Sub, 13/08/2022 - 16:51Pokret "Da se zna" podneo je krivičnu prijavu protiv episkopa banatskog Nikanora zbog diskriminacije.
 

Krivična prijava podneta jenakon što je episkop banatski Nikanor (Veljko Bogunović), u zapaljivom maniru, govorio da će svi ustati protiv Europrajda, uz poruku da će "kleti i prokleti" svakoga ko bude učestvovao na ovom događaju. 

"Posebno smatramo skandaloznim i neprihvatljivim da je Bogunović dodao da bi 'upotrebio oružje da ga ima' protiv Evropske parade ponosa", naveo je ovaj pokret u svom saopštenju.

 
"Govor mržnje i huškački narativi usmeremi prema LGBT+ građanima i građankama su sve prisutniji uoči Europrajda. Oni dolaze mahom od konzervativnih, krajnje desnih i profašističkih stranaka, grupa građana, novinara i pojedinaca, i svih onih struja koje svoju vidljivost i popularnost žele da uvećaju nauštrb marginalizovane i diskriminisane LGBT+ zajednice u Srbiji", napisali su.
 
Oni su pozvali sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve da se posveti svojoj crkvenoj misiji i prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici, a naročito da uzme u obzir osećanja LGBT+ vernika koji ovakvim istupima prisustvuju. 
 
"U društvu koje baštini demokratske vrednosti i dijalog je sasvim normalno da održavanje manifestacije poput Europrajda ne podržavaju svi, ali njeno održavanje je zajemčeno najvišim pravnim aktom – Ustavom, a ne voljom, ili pak pretnjama verskih zajednica. Poruke poput Bogunovićevih su neprihvatljive u demokratskim društvima, u suprotnosti su sa zakonskim odredbama koje štite sigurnost građana/ki ove zemlje, a čvrsto verujemo da su takođe u koliziji sa osnovnim načelima hrišćanske vere", zaključili su.
 
Poverenica: Obaveza uzdržavanja od govora mržnje za crkvene velikodostojnike još naglašenija
 
"Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da je teško shvatljivo da bez obzira na dogme i kanonska pravila ovakve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv između ostalog širenje tolerancije i razumevanja.
 
Kako se navodi u saopštenju poverenice, poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, "govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda".
 
"Posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija. Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo", zaključuje Janković.
 
PSG: Izjava episkopa Nikanora je i protiv vere i protiv Ustava 
 
Pokret slobodnih građana (PSG) upozorio je da javno diskriminisanje i poziv na nasilje prema LGBT zajednici koji je uputio episkop Nikanor predstavlja direktno kršenje Ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava i da je u 21. veku u Evropi je nedopustivo da se takav vid govora mržnje toleriše u Srbiji, saopštila je ta organizacija.
 
"Izjava da bi protiv učesnika Parade ponosa upotrebio i oružje u suprotnosti je ne samo sa zakonima  Srbije koja je po Ustavu sekularna država, već se protivi i samoj suštini vere koja teži pomirenju i zbližavanju ljudi i koja se prenosi blagim rečima i delima a ne pretnjama i oružjem", konstatovala je poslanica PSG Ana Oreg u pisanoj izjavi.
 
Ona je poručila da će se PSG uvek zalagati za što veću slobodu pojedinca koja se postiže demokratskim procesom uz zaštitu pravne države i zato će podržati sve pripadnike LGBT zajednice u njihovom pravu na okupljanje i izražavanje svojih uverenja i opredeljenja.
 
SSP: SPC da osudi stav vladike Nikanora
 
Stranka slobode i pravde (SSP) osudila je danas izjave, kletve i pretnje episkopa banatskog Nikanora koje je uputio premijerki Srbije Ani Brnabić povodom održavanja Evroprajda u Srbiji u septembru, a od Srpske pravoslavne crkve zatražila da takav stav osudi "u skladu sa svim temeljima i vrednostima hrišćanstva".
 
Episkop Nikanor je otišao toliko daleko da je čak i implicirao poziv onima koji imaju oružje da ga upotrebe protiv učesnika budućeg Evroprajda, ocenjeno je u saopštenju.
 
"Bez obzira što o Ani Brnabić kao premijerki i političarki ne mislimo ništa dobro, očekujemo hitnu reakciju tužilaštva povodom ove salve uvreda i pretnji, a od policije i bezbednostih službi da maksimalno obezbede učesnike Evroprajda, goste naše države", poručila je ta stranka SSP.
 
Od Srpske pravoslavne crkve SSP očekuje da se "što pre izjasni o ovom opasnom stavu Episkopa Nikanora" i osudi ga "u skladu sa svim temeljima i vrednostima hrišćanstva".
 
Dok skoro svi osuđuju govor vladike banatskog, Dveri osuđuju "napade na SPC"
 
S druge strane Dveri, stranka poznata po svom netolerantnom stavu prema održavanju Parade ponosa, osudila je "napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i vladiku Nikanora".
 
"Njihovi kritičari, taoci stare mržnje prema svemu što je srpsko i hrišćansko u Srbiji, pozivaju na njihov krivični progon za verbalni delikt kao u komunistička vremena kada su Crkvu želeli da zatvore i zabrane javno ispovedanje vere. Da li to znači sledeći korak na koji smo upozoravali – da će svako ko iz ugla svoje vere i tradicije govori da nije normalno da dete ima tatu i tatu biti hapšen i osuđen? Jer ova tuđinska ideologija neće stati na gej paradi, pa čak ni ni legalizaciji homoseksualnih brakova i usvajanju dece ili nametanju promene pola našoj deci kao nečemu naprednom i savremenom, već želi da zabrani svako drugačije mišljenje i kritiku", navele su Dveri u saopštenju.
 
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je episkop banatski Nikanor izjavama o premijerki Ani Brnabić i manifestaciji Europrajd "izvređao i sebe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)".
 
Ponovio je i da se još ne zna da li će Europrajd biti održan, naglašavajući da je to pitanje bezbednosnih procena i mnogih drugih pitanja, a da će odluka biti doneta početkom septembra. 
 MarketingNajnovije vesti