Covid 19 Foto: pixabay
Društvo

Redovi ispred kovid ambulanti u južnom Banatu

Izvor: 
Politika (Olga Janković) Čet, 27/01/2022 - 10:24U južnom Banatu za poslednjih sedam dana broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronom udvostručio sa oko 500 do sadašnjih bezmalo 1.000 na dnevnom nivou. Najviše obolelih je svakodnevno u Pančevu i Vršcu, trocifreni broj zaraženih imaju i Kovin i Alibunar, dok se u Opovu, Kovačici, Beloj Crkvi i Plandištu taj broj ne penje preko 50 novih slučajeva obolevanja.

U kovid ambulante u naseljima regiona na pregled dolaze građani svih uzrasta, a na teritoriji grada Pančeva otvorena je još jedna i sada ih je dve, da bi smanjili gužve i čekanje na otvorenom i niskim temperaturama. Iz doma zdravlja apeluju na građane s blagim simptomima da sačekaju bar 48 sati od pojave prvih znakova infekcije do javljanja u kovid ambulantu kako ne bi dolazilo do lažnih negativnih rezultata, da je osoba inficirana, a test negativan. Broj pregleda ne stagnira, broj obolelih se povećava.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, dnevno se testira između 700 do 900 ljudi antigenskim testom i ako on bude negativan, a pacijent ima neke simptome, radi se PCR test i prosečno njih oko 40 posto ima pozitivan nalaz. Iako omikron soj ima blažu kliničku sliku, povećava se i broj građana kojima je potrebno bolničko lečenje.

„Morali smo da proširimo kapacitete i ponovo otvorimo zgradu grudnog odeljenja, uz već postojeće kapacitete infektivnog odeljenja i prvog sprata poluintenzivne i intenzivne nege novog internog bloka, gde su nam i najbolji uslovi za teže obolele. Ono što je prisutno poslednje dve nedelje jeste konstantan rast broja pacijenata, ali to ipak nije u dinamici prethodnih talasa pandemije. Trenutno je to jedan do dva posto zaraženih koji imaju potrebu za hospitalizacijom, što je znatno manje u odnosu na deset posto, koliko ih je bilo s delta sojem. Takođe, ovaj period karakterišu i lakše kliničke slike. Na intenzivnoj nezi je dvadesetak obolelih, ali niko nije intubiran”, kaže dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo, i napominje da i među zaposlenima u bolnici ima dosta obolelih i da su svi na kućnom lečenju. Ono što zdravstveni radnici ističu jeste i da je značajan broj ponovljenih slučajeva obolevanja, pa ima pacijenata koji dolaze i treći put na testiranje, ali i da je više dece sa simptomima virusa.

Ispred kovid ambulanti gužva, na vakcinalnom punktu u prostoru Preventivnog centra – nikog. Prvu dozu primaju samo oni koji to moraju da učine zbog posla, iako je na raspolaganju izbor od sve četiri vakcine, a vakcinalno mesto otvoreno svakodnevno od osam do 20 časova. Lekari i ostalo medicinsko osoblje savetuju građane da se dobro čuvaju i insistiraju na vakcinaciji kako bi se smanjio pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, a svi bili pregledani uz poštovanje propisanog protokola.
MarketingNajnovije vesti