Foto: RPK
Društvo

Regionalna privredna komora Pančevo: Privreda pokazala vitalnost uprkos teškoj godini

Izvor: 
RTV Vojvodina Pet, 17/03/2023 - 17:43Privreda Južnog Banata u godini iza nas pokazala je vitalnost , mnogi su našli način da investiraju u proizvodnju i ostvare dobre rezultate uprkos složenoj situaciji na globalnom nivou pre svega zbog rata u Ukrajini ističu u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo. Izvoz regiona bio je veći od uvoza ali zbog sušnog leta slabiji rezultati zabeleženi su u poljoprivredi.  

U prethodnoj godini spoljnotrgovinska razmena Južnog Banata iznosila je oko dve milijarde i 600 miliona evra pri čemu je izvoz bio vredan oko milijardu i 450 a uvoz skoro miljardu i 200 miliona evra.

"To je povećanje od 46 odsto ukupnog prometa. Uvoz je veći za 51 procenata a izvoz za 46. Naša privreda i u ovim teškim vremenima uspeva da nađe kvalitetom i  sposobnošću menadžmenta put do inostranih tržišta. I pored teške godine broj zaposlenih u našim preduzećima se povećao za 1 odsto”, kaže dr Marko Ćulibrk-predsednik regionalne privredne komore Pančevo.

Privrednicima kojima su potrebni radnici određenih obrazovnih profila izlazi se u susret uz pomoć dualnog obrazovanja . Sve je više škola na ovom području u tom programu.

"Još je u toku školovanje oko 400 učenika po dualnom obrazovanju. I ove godine je veliko interesovanje. Za sledeću školsku godinu 2023-24 već imamo oko 215 zahteva privrede za određenim zanimanjima. Sa školskom upravom i preduzećima pokušavamo da dogovorimo dualno obrazovanje”, dodaje Ćulibrk.

Najveći rast proizvodnje u Južnobanatskom regionu zabeležen je u oblasti rudarstva 4,7 odsto i u prerađivačkoj industriji 5,6 odsto. Slabije rezultate za 8 procenata imala je poljoprivredna proizvodnja uglavnom zbog suše u letnjem periodu.

U Pančevu se sastao i Parlament privrednika. Govorilo se o poslovanju preduzeća u regionu i izazovima sa kojima se suočavaju.

“Prethodna godina bila je prilično izazovna zbog rasta cene energenata,repromaterijala i poskupljenja osnovne sirovine. Očekujemo poboljšanje poslovanja, podsticaje prilikom izvoza i sve što je aktuelno u funkcioniše putem Fonda za razvoj i IPARD fondova”,  kaže Dragomir Nikolić, mlekara “Maestro” Sakule.

Na sednici Parlamenta privrednika prezentovani su raspoloživi pozivi i programi podrške privredi a bilo je reči i o situaciji u stočarstvu, alternativnim izvorima energije i uvođenju potrebne zakonske regulative.

 
MarketingNajnovije vesti