Foto: Dragan Đorđević
Društvo

Rekonstrukcijom javnog osvetljenja Opština Kovin štedi struju za budućnost

Izvor: 
013info Čet, 18/08/2022 - 13:54Stanovnici Opštine Kovin dobili su novo LED javno osvetljenje koje će im omogućiti uštedu električne energije u budućnosti. Ugovor koji je zaključen sa privatnim partnerom na 15 godina omogućiće uštedu u budžetu u iznosu od 192.160,53 evra. Ukoliko bi se u obračun uključio i porast cene električne energije, ušteda bi bila viša, jer je cena kWh porasla za oko 200% od momenta započinjanja ovog javno-privatnog partnerstva, a očekuje se i dalji rast zbog energetske krize. Opština Kovin je tokom rekonstrukcije ostvarila značajnu finansijsku uštedu i nije imala sopstvena ulaganja, jer je sve troškove snosio privatni partner. Ovim projektom Opština je značajno amortizovala porast cene električne energije na budžet lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Zamenu dela sistema javnog osvetljenja, kao i održavanje istog realizuje i samostalno finansira privatni partner Smart Energy Investment Kft Budapest.

,,Implementacijom novih 4.982 Schreder LED svetiljki čiji je radni vek 25 godina, gotovo duplo duži od ugovora, Opština će dobiti pored uštede energije i kvalitet, ali će ispuniti i obavezu koja je značajna za pristupanje Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Napominjemo da se zamenom dela sistema javnog osvetljenja smanjuje emisija štetnih gasova, dok će biti manja potrošnja električne energije, kao i bolja vidljivost, što je važno za bezbednost na ulicama” rekli su iz Smart Energy Investment-a.

Očekuje se da će ušteda električne energije biti 78% na godišnjem nivou, u periodu od 15 godina, koliko traje ugovorni period, dok će se smanjiti emisija CO2 za oko 17.654 tona. Ušteda, koju će Opština Kovin ostvariti ,može da se preusmeri na druge krucijalne projekte koji su neophodni građanima. Ovim projektom Opština se nije kreditno zadužila, a kompletno ugrađena oprema po ugradnji predata je u vlasništvo Opštine bez naknade.
MarketingNajnovije vesti