Prvi zajednički sajamski nastup Grada Pančeva, lokalnih udruženja i poljoprivrednih gazdinstava

Reportaža: Pančevci na 10. Sajmu etno hrane i pića

Pančevo, Čet, 26/11/2015 - 00:30
Mirjana MarićJubilarni 10. Sajam etno hrane i pića, na kojem se predstavio i Grad Pančevo zajedno sa lokalnim udruženjima, svečano je otvoren u sredu, 25. novembra u Hali 3 Beogradskog sajma i trajaće do subote 28. novembra.

Posetiocima Sajma prvo se obratio zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović koji je rekao da Sajam etno hrane i pića dokazuje da Srbija ima da ponudi mnogo toga i da sve što se nalazi u ovoj Hali predstavlja Srbija u malom.

 

_mgl1811.jpg

 

Sajam je zvanično otvorila Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Božović koja je u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pozdravila organizatore i učesnike i izrazila veliko zadovoljstvo povodom ovog okupljanja. „Ovo je veoma važna manifestacija, koja je sada već postala tradicionalna jer se održava po deseti put za redom. Na Sajmu su predstavljeni naši domaći proizvodi sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom imena porekla. Ovakvi proizvodi imaju posebnu vrednost za poljoprivredu svake zemlje, a ove koje vidite na Sajmu su ponos naše poljoprivrede.“

_mgl1733.jpg

 

Sajam etno hrane i pića je specijalizovana manifestacija na kojoj se predstavljaju proizvođači specifičnih proizvoda, pripremanih na tradicionalan način i po tradicionalnim recepturama, od pretežno organski gajenih sirovina i u ograničenim količinama. Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Beograd, a suorganizatori su Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda u saradnji sa regionalnim komorama, zadružnim savezima i lokalnim samoupravama.

Predstavljanje Grada Pančeva na 10. Sajmu etno hrane i pića ostvareno je kroz zajedničko učešće grada i lokalnih udruženja na grupnom štandu, gde su svoje proizvode izložili mali proizvođači hrane i pića sa teritorije grada Pančeva - udruženja, poljoprivredna gazdinstva i privredni subjekti koji proizvode hranu i piće na tradicionalan način.

_mgl1736.jpg

 

“Ovo je prvi put da je Grad Pančevo rešio da okupi svoja udruženja i poljoprivredna gazdinstva i da se sa svima njima predstavi na Sajmu. Grad već godinama finansira ova udruženja, a ovo je neka kruna našeg zajedničkog rada”, rekla je Maja Svirčević - Prekić, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.

 

_mgl1756.jpg

 

Gosti na štandu Grada Pančeva su ZR Jovovača - proizvodnja rakije, Poljoprivredno gazdinstvo Ristić - proizvodi od crne ribizle, Poljoprivredno gazdinstvo Ćojbašić - proizvodnja vina i rakije, Poljoprivredno gazdinstvo Fišćag-proizvodi od rena i sezonskog povrća, Lajoš Šmit - vino od kupina i malina, Poljoprivredno gazdinstvo Stivčević - proizvodi od aronije, Udruženje vinogradrara i vinara "Sv.Trifun" Dolovo, Udruženje žena "Dolovke" - tradicionalna priprema štrudle i promocija "Štrudlijade".

sajam
sajam.jpg

 

Zatim Udruženje vinara, vinogradrara i voćara "Grozd", Udruženje žena "Novoseljanke" ("Boboacele") - tradicionalna priprema hleba i promocija manifestacije "Banatski hleb", Udruženje žena "Omoljčanke" - stari zanati, tradicionalna hrana i seoski turizam, Udruženje žena "Sose" Banatski Brestovac - tradicionalni proizvodi od paprike i promocija manifestacije "Paprikijada", Drušvo pčelara - podružnica Pančevo - prozvodi od meda, Udruženje žena "Glogonjke" - očuvanje tradicije Rumuna i Makedonaca.

 

_mgl1829.jpg

 

Osim Grada Pančeva na Sajmu etno hrane i pića, već osmu godinu za redom nastupa Regionalna privredna komora Pančevo. “ Mi smo jedna od retkih komora koja tradicionalno prati ovu manifestaciju”, rekao je Zoran Černoh, sekretar centra Regionalne privredne komore Pančevo i dodao:

“Komora svake godine organizuje nastup za udruženja, prvenstveno za ona koja nemaju finansijska sredstva da bi se pojavili na ovakvim manifestacijama. S obzirom da smo Regionalna komora, tu su i udruženja koja dolaze iz nekoliko opština Južnog Banata.”

 

_mgl1838.jpg

 

On kaže da je ove godine sa Regionalnom privrednom komorom Pančevo nastupilo sedam udruženja: Udruženje povrtara iz Opova “Lala”, Udruženje žena “Dolovke” iz Dolova, sekcija Udruženja preduzetnika za proizvodnju organske hrane, Udruženje “Vredne ruke” iz Vladimirovca i Udruženje proizvođača povrća i drugih prerađevina. Predstavila su se i dva udruženja iz Vršca - “Vršačka šunka” i Udruženje “Kriška”, koje se bavi proizvodnjom sira i mlečnih proizvoda.

 

_mgl1843.jpg

 

M.M. Veličković

 
MarketingNajnovije vesti