Društvo

Rezerve krvi na donjoj granici

Pančevo, Sre, 30/12/2015 - 14:23
Ivana PredićZalihe krvi svih krvnih grupa u Službi za transfuziju Opšte bolnice Pančevo su na donjoj granici, a rezerve A pozitivne krvne gupe su na izmaku. S ozbzirom na predstojeće praznike, kada je inače manje davalaca, dr Radmila Railić Ristovska, šef bazične transfuzije u Službi za transfuziju, poziva sugrađane da dođu u Službu i daju krv. Ona će sutra će sutra raditi do 12 sati, a od ponedeljka 4. januara, uobičajeno, od 7do 15 sati.

Doktorka napominje da je broj davalaca krvi poslednjih nedelja uobičajen, ali da je u proteklom periodu lečeno mnogo teških pacijenata, zbog čega je potrošena velika količina krvi. Ovih dana, prema rečima naše sagovornice, naročito su potrebni koncentrati trombocita, koji se koriste za lečenje onkoloških pacijenata. Za spravljanje koncentrata samo za jednog pacijenta neophodna je krv od šest davalaca.

Kako smo saznali od dr Radmile Railić Ristovske, u utorak, 29.decembra, u Hramu Svetog Preobraženja, organizovna je akcija doborvoljnog davanja krvi i tada je tečnost koju život znači poklonilo dvanaest osoba. Istog dana u prostorijama Službe za transfuziju upriličena je akcija Zavičajnog udruženja „Stari Ras“, što ujedno poslednja akcija dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini.

I. P.
MarketingNajnovije vesti