Foto: pixabay
Društvo

RFZO: Vantelesna oplodnja u državnoj ili privatnoj ustanovi

Pančevo, Čet, 09/06/2016 - 10:29
Ivana PredićOsigurana lica Republičkog fonda će od 9. juna ponovo imati mogućnost da se, prilikom izlaska na lekarsku komisiju filijale, opredele da proces vantelesne oplodnje (prvi i drugi pokušaj) o trošku RFZO obave u državnoj ustanovi (KC Srbije, KC Vojvodine, GAK Narodni front, KC Niš i OB Valjevo) ili u jednoj od 11 privatnih ustanova sa kojima Republički fond ima zaključen ugovor (spisak ustanova je na sajtu RFZO).

Mogućnost da se ponovo opredele imaće i sva osigurana lica koja su izlazila na lekarsku komisiju u periodu od 27. maja do 8. juna, a nisu mogla da biraju privatnu ustanovu zbog ispunjenosti broja u istim, saopštavaju iz RFZO.

Kako se napominje u saopštenju, osigurana lica su do sad mogla da se opredeljuju i za jednu od 11 privatnih ustanova, sve do 26. maja, kada je ispunjen broj od 500 usluga za koje je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ dao mišljenje o opravdanosti upućivanja.

Kako je u toku maja meseca GAK „Narodni front“ dostavio obaveštenje Republičkom fondu da zbog renoviranja možda neće biti u mogućnosti da izvrši plan rada za 2016. godinu koji se odnosi na usluge VTO, Republički fond se obratio Institutu za javno zdravlje radi dobijanja mišljenja da li će postojeći kapaciteti u državnim ustanovama biti dovoljni za pružanje usluga VTO do kraja 2016. godine.

Institut za javno zdravlje je dao pozitivno mišljenje za dodatni broj usluga u privatnim ustanovama i Republički fond je preduzeo aktivnosti kako bi se bez odlaganja osiguranim licima omogućilo da se, pored državnih ustanova (KC Srbije, KC Vojvodine, GAK Narodni front, KC Niš i OB Valjevo) opredeljuju i za jednu od 11 privatnih ustanova.

Republički fond na ovaj način obezbedio je dovoljno kapaciteta za pružanje usluge VTO do kraja godine, zaključuje se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti