Roditelji predaju molbu za sastanak
Društvo

RODITELJI OPŠTINE PANČEVO ZAMOLILI GRADONAČELNIKA ZA SASTANAK: Da udžbenici budu besplatni za sve osnovce!

Izvor: 
013info Sre, 22/06/2022 - 11:52Neformalna grupa „Roditelji opštine Pančevo" pokrenula je inicijativu da od školske 2023/24. Grad Pančevo kroz budžet obezbedi udžbenike za pančevčke osnovce, a danas su na pisarnici Gradske uprave njihovi predstavnici predali molbu za sastanak sa gradonačelnikom na kojem bi se razgovaralo o ovoj temi.

Roditelji opštine Pančevu su do sada prikupili više od 3000 potpisa onih koji podržavaju ovu inicijativu. Ono što naglašavaju je da se potpisi uzimaju samo od roditelja dece koja pohađaju osnovnu školu i to da potpisuje jedan od roditelja. 

U međuvremenu, zbog želje sugrađana koji nisu roditelji čija deca pohađaju osnovnu školu, oni su pokrenuli i onlajn peticiju.

Roditelji opštine Pančevo su nam rekli da su u ovu inicijativu uključeni predstavnici svih saveta roditelja i gradskog saveta, koji su održali vanredne sastanke svojih saveta i nakon toga pružilu podršku inicijativi.

Inicijativa nije prošla nezapaženo, pa je na poslednjoj sednici Skupštine Pančeva odbornik SRS Slobodan Mrđen u toku rasprave o rebalansu budžeta postavio pitanje o besplatnim udžbenicima i predložio da se uvrsti u budžet.

Gradonačelnik Stevanović je to nazvao populizmom, ali je rekao i da je čuo za inicijativu i postavio pitanje "a zašto ne i za srednjoškolce? I oni su naša deca". On nas je podsetio  da grad obezbuje oko 1500 udžbenika za određene kategorije osnovaca.  Rekao je i da on može da plati udžbenike za svoju decu, kao i većina njegovih poznanika i da bi besplatni udžbenici grad koštali oko 150 miliona dinara. Stevanović je kazao da će grad razmotriti da se uključe i druge kategorije kojima bi se davali besplatni udžbenici.

- Prvi deo izjave mi se čini pozitivan, jer vidimo da postoji otvorenost ka tome da se razmotri ova ideja o finansiranju besplatnih udžbenika i čak je proširen s predlogom da se obuhvati i srednja škola. Naš fokus je bio na osnovnoj školi, jer je obavezna i u razmišljanju koliko da se optereti budžet naš sadašnji fokus je na osnovnoj školi. Ali, zašto da ne i srednja škola, jer kako je gradonačelnik rekao i to su naša deca. Da li neko može ili ne može da kupi udžbenike, o čemu je takođe bilo reči u skupštini, mislim da je ovde irelevantno - treba obezbediti udžbenike za sve učenike, jer je obrazovanje besplatno. I to je cilj naše inicijative - da obrazovanje bude besplatno za svakg učenika, nevezano kojoj kategoriji pripada, rekla nam je Dragana Malidžan Vinkić jedna od predstavnica "Roditelja opštine Pančevo".

Ona je rekla i da treba nastaviti s dobrom politikom obezbeđivanja udžbenika za određene socijalne kategorije, ali da i tu nisu obuhvaćene sve i da bi trebalo otvoriti dijalog oko toga.

- Vidimo da postoji neki prostor za pregovore, a verujemo da ćemo biti pozvani na sastanak jer je ova inicijativa zaista odjeknula ne samo u gradu, već i u naseljenim mestima gde se takođe prikupljaju potpisi. Velika je zainteresovanost roditelja. Ono što je važno je da mi ovu inicijativu pokrećemo da bismo otvorili pregovore kako bi se otvorila budžetska linija u novom budžetu, onom za 2023. godinu, a udžbenici bi bili besplatni za školsu 2023/24. godinu. Nadamo se da će to postati praksa i za svaku sledeću školsku godinu, kazala je Dragana Malidžan Vinkić.

Njihovu molbu za sastanak možete pročitati u nastavku.

Poštovani g. Stevanoviću,

 

Obraćamo Vam se ispred neformalne građanske inicijative – Roditelji opštine Pančevo sa molbom da nam izađete u susret i organizujete zajednički sastanak sa predstavnicima Inicijative na temu finansiranja udžbenika za sve osnovce na teritoriji opštine Pančevo za školsku 2023/2024.

 

Trenutno postoje različite inicijative na nivou gradova da se finansiraju udžbenici za osnovnu školu kao što su u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Zrenjaninu i Šidu.

 

Verujemo da će i naš grad imati sluha i dobru volju da izađe u susret i u konstruktivnoj diskusiji sa delegacijom roditelja zajedno razmotriti modele potpunog finansiranja udžbenika za učenike u okviru budžeta za 2023. godinu.

 

Neformalnu građansku inicijativu Roditelji opštine Pančevo čine predsednici i zamenici saveta roditelja, predstavnici opštinskog saveta roditelja kao i predstavnici roditelja u školskim odborima osnovnih škola u opštini Pančevo.

 

Delegacija roditelja koja bi prisustvovala sastanku su: Branislava Janjušević, Dragana Malidžan Vinkić, Dušan Grujica, Milena Stefanov, Tanja Krstić i Tatjana Bevc Lalić.

 

Nadamo se da će biti organizovan sastanak kao i da će se pridružiti i gradska većnica za obrazovanje  Tatjana Božić.

 

Srdačan pozdrav,

 

Roditelji opštine Pančevo

 

 
MarketingNajnovije vesti