Rafinerci u Tehničkoj školi Foto: NIS
Društvo

Saradnja NIS–a i Tehničke škole "23. maj" PANČEVO: Stručnjaci iz Rafinerije posetili buduće kolege – srednjoškolci jedva čekaju praksu u fabrici

Izvor: 
013info Uto, 22/06/2021 - 17:14
 Tehnička škola „23. maj“ u Pančevu je 2017. godine započela saradnju sa  kompanijom NIS   i tada je kroz Program „Energija znanja“,  kao i u saradnji sa institucijama -  Ministarstvom   prosvete,   nauke   i   tehnološkog   razvoja  i   Zavodom   za unapređenje   obrazovanja   i   vaspitanja,  akreditovan   novi   obrazovni   profil „tehničar za preradu nafte i gasa“ za potrebe  NIS Rafinerije nafte.

Učenici odeljenja 3/7  prva  su  generacija  đaka obrazovnog  profila   „tehničar za preradu nafte i gasa“, koja je upisana  2018/2019. školske godine.

Stručnjaci NIS-a, Mikica Lazić, procesni  inženjer za atmosfersku  destilaciju,   visbrejking i  bitumen,  i   Miloš Nedić, ekspert   koordinator   za   obuke   i   saradnju   sa   obrazovnim   ustanovama, održali su 18. maja učenicima koji završavaju treći razred predavanje o preradi sirove nafte i bolje ih upoznali sa procesima u rafineriji.  

To je bila prilika  i  da   se   oni,   kao   zaposleni   NIS-a, upoznaju sa metodologijom rada srednje škole,  kvalitetom nastave i nivoom znanja učenika o tehnologiji   prerade  nafte   i   kontroli   kvaliteta   naftnih   proizvoda.

„Utisak je da je nivo znanja veoma visok, što dodatno potvrđuje činjenica da  su   tokom   predavanja   đaci   bili   aktivni   učesnici.   Ovo   je   veliki   kapital   za budućnost, i nadamo se da će obostrana posvećenost, đaka i nastavnika s jedne, a naše kompanije da  pomaže  razvoj  stručnog kadra  s  druge strane,   i dalje biti  na visokom nivou“, izjavili su stručnjaci NIS–a.

Učenicima   je   predavanje  bilo   veoma   korisno   jer   su   mogli   da   čuju   kako se primenjuje ono što uče u teoriji, a želja im je da posete rafineriju i uživo vide postrojenja.  Cilj im je da se zaposle u kompaniji NIS, ili posle srednje škole ili nakon završenog fakulteta.

Učenica Marija Kolarski rekla je da je smer prerade nafte i gasa upisala iz ljubavi prema hemiji, kao i zato što sa tim zanimanjem vidi perspektivu.

„Upisala sam na preporuku razredne i nastavnice hemije. Sada sam treća godina i planiram da upišem fakultet.  Najzanimljivije na smeru je što ima puno hemije. Raduje me odlazak u Rafineriju. Živim na kilometer od Rafinerije, i kad god prolazim pored te fabrike zamišljam da radim tamo kao inženjer. Zanima me da posetimo te pogone, i vidim kolone za preradu, monitore za vođenje procesa”, rekla je ona.

Učenik Miloš Stoiljković, kaže da je uživao u predavanju predstavnika Rafinerije, te da je njihova prezentacija bila vrlo detaljna, pa je kroz njih mogao da vidi kako u praksi funkcioniše ono što je u školi učio..

„Jako mi je žao što zbog situacije sa COVID-19 nismo imali praksu u Rafineriji. Nadam se da će u 4. godini to biti moguće, kako bih izbliza video kako sve funkcioniše i stekao radno iskustvo.Poslovi HSE (zdravlje, bezbednost, zaštita životne sredine) mogli bi biti pravi za mene.  Jako me zanima praksa u Rafineriji, da na delu vidimo kako proces tamo funkcioniše”.

 
 MarketingNajnovije vesti