Dete ruka u ruci Foto: piqsels
Društvo

Šestoro dece živi bez roditelja – brinu jedni o drugima i nedostaju im osnovne stvari. RTS objavio - reagovali ministar, Zaštitnik građana i Pokrajinski sekretarijat

Izvor: 
RTS Sre, 12/02/2020 - 22:34U Novom Kozjaku kod Alibunara šestoro dece živi bez roditelja. Majka ih je napustila, otac je u zatvoru. Imaju od tri do 16 godina i sami se u trošnoj kući brinu jedni o drugima, objavio je RTS:

Nemaju ni šta da jedu, redovno. Nemaju roditelje uz sebe. Nemaju normalno detinjstvo.

Kažu da im često nedostaje hrana, pelene za bebe, patike...

Stevan ima 15 godina i radi fizičke poslove da bi prehranio pet sestara koje žive sa njim. Sanja ima 11 godina i kuva, pere veš, čisti kuću, presvlači najmlađu decu, uspavljuje ih. Seče i drva da nešto zaradi.

Deca kažu da ih majka posećuje vikendom. Ponovo se udala i živi u Alibunaru. Kada dođe u Novi Kozjak pomogne ćerki u kućnim poslovima.

"Kada bude socijalna pomoć, ja ili Magdalena odemo u Alibunar, kupimo nam meso, hleb, mleko", kaže jedanaestogodišnja Slavica Paun.

Deca su svesna da su napuštena 

Da bi preživela, starija deca rade za dnevnicu. Stevan Paun zato ne ide redovno u školu. Iako mala, deca su svesna da su napuštena. I da su sama.

Žive u lošim uslovima. Kuća zapuštena, deca često prehlađena. Imaju još jednu sestru, koja je bolesna i zato je u hraniteljskoj porodici. Kada se već roditelji ne bave onim što im je dužnost, kako je moguće da nadležne ustanove dozvoljavaju da ova deca sama preživljavaju već osam meseci?

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević kaže da su primetili da majka zanemaruje decu.

"Pošto je cilj da deca žive u prirodnim i porodičnim uslovima, mi smo dali sve od sebe da se stvore bolji uslovi da ona živi sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu da će biti sa njima", rekao je Prebiračević.

"Uslovi" u kojima ova deca žive daleko su od toga da se uopšte mogu nazvati uslovima. Prirodni i porodični nisu odavno. I posao Centra za socijalni rad nije da obezbeđuje dobre uslove majci da bi se vratila u porodicu, već da omogući dobre ili za početak normalne uslove za decu.

Ko je u mat poziciji

Centar je majci izrekao korektivne mere, a zatim podneo krivičnu prijavu. U avgustu prošle godine.

"Ona se oglušila o korektivni nadzor koji joj je uručen, pa je centar za socijalni rad 6. avgusta 2019. godine podneo tužilaštvu krivičnu prijavu protiv majke za zanemarivanje dece", naveo je Prebiračević ističući da je ona iskazala da nema nameru da boravi u Kozjaku s decom.

"Na kraju smo i mi u jednoj mat poziciji, nećemo ostaviti tu decu na cedilu", dodao je.

Ali deca jesu ostavljena.

"Imamo ozbiljan problem, žao nam je što tužilaštvo ne reaguje brže, to je sudbina dece u pitanju. Mi ćemo dati i dajemo sve od sebe, na kraju krajeva i u hraniteljsku porodicu da ih damo, to će najverovatnije da bude", kaže Prebiračević.

Kada jedna majka odavno to nije, stručne službe moraju da preuzmu brigu o porodici. Zakon je jasan, ako nije moguće da deca odrastaju u svojoj porodici i prirodnom okruženju, hraniteljska porodica je uvek bolja mogućnost nego dom.

Kako je moguće da se u Opštini, Centru za socijalni rad mesecima veća šta će biti sa ovom decom, a ona su i prethodne noći spavala sama i gladna – i ovog jutra ustala, a nikog nema da im pripremi doručak, umije ih i obuče. Ili, za početak, da im poželi dobro jutro.

Nakon što je RTS emitovao priču o šestoro dece koja žive sama u Novom Kozjaku kod Alibunara, zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar. Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić u četvrtak putuje u Alibunar.

Priča o deci koja se sama odgajaju nikog nije ostavila ravnodušnim. Nakon emitovanja priloga na RTS-u reagovao je ministar za rad Zoran Đorđević koji je naložio republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

U međuvremenu se oglasio i Zaštitnik građana, koji je na osnovu saznanja iz medija o izuzetno teškom položaju šestoro dece pokrenuo postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar.

Takođe, zatražena je informacija i od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova informaciju o preduzetim merama i aktivnostima u slučaju napuštene dece koji je danas potresao građane Srbije, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić. 

Zaštitnik građana navodi da slika dece koja preživljavaju sama već osam meseci, tako što zarađuju i vode domaćinstvo, umesto da budu zbrinuta poput ostalih svojih vršnjaka, nedopustiva u civilizovanom društvu i da zahteva hitnu reakciju nadležnih u sistemu zaštite dece.

Nakon utvrđenih činjenica o radu nadležnih organa u ovom slučaju javnost će biti upoznata sa saznanjima Zaštitnika građana i merama koje će preduzeti, izjavio je Pašalić.

 
MarketingNajnovije vesti