Kompas obeležio Svetski dan borbe protiv side

Širenje znanja među mladima

Pančevo, Sre, 02/12/2015 - 09:21
Ivana Predić
HIV pozitivne osobe najviše diskriminisane u oblasti zdravstva
Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side (Kompas) obeležio je 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side nizom manifestacija koje imaju za cilj promovisanje tolerancije i rušenje stigme prema HIV pozitivnim osobama. Tog dana najpre je organizovana centralna ulična manifestacija u okviru koje su volonteri Kompas-a građanima delili promotivni material i informisali ih o HIV-u, a zatim su se preselili u srednje škole gde su sa mladima razgovarali na ovu temu. Nataša Lenđel, predsednica Kompas-a istakla je da su Pančevci i Pančevke izuzetno dobro informisani i da volonteri među đacima šire znanje o sidi  već osamnaest godina.

Istog dana u večernjim satima u dvorani „Apolo” odražana je tribina „Virus humane dezinformacije - arHIViraj neznanje”, a nakon skupa održan je koncert bendova „Buč Kesidi” i „Ljubičice”. Kompas treću godinu zaredom održava ovakve skupove koje podržava Gradska uprava Pančevo. Marko Radaković, član Gradskog veća zadužen za omladinu rekao je da će lokalna samouprava i u narednom periodu finansirati projekte poput ovih jer su oni značajni za mlade ljude. Prema njegovim  rečima, tribine su dobar način da se na osnovu tuđih iskustava dobiju smernice za kreiranje preventive.

Na tribini su govorili aktivisti i studenti koji se bave temama polno prenosivih bolesti, diskriminacije i side, a program je upotpunjen i performasom umetnice Sandre Božić, koja je kroz pokret predstavila osećaj nemoći, čest kod pripadnika diskriminisanih grupa među kojima su i HIV pozitivne osobe. Rade Panajotović, student medicine upoznao je prisutne sa hepatitisom c, dok je Jovana Sokolović, studentkinja prava govorila o tome koliko su osobe zaražene virusom humane imunodeficijencije diskriminisane. Ona je istakla da je nejednakost izražena u svim oblastima života, a naročito u zdravstvu. Taj podatak potvrdio je i Đurica Stankov, aktivista beogradske organizacije AS Centar za osnaživanje mladih osoba koježive sa HIV-om i ejdsom. On već dvanaest godina živi sa virusom i kaže da se neprestano susreće sa diskriminacijom, naročito u lekarskim ordinacijama i prilikom zaposlenja.

 

23.jpg

 

„Lečimo se na Infektivnoj klinici, ali problem nastaje kada se obratimo drugom doktoru zbog drugih zdravstvenih tegoba. Kada čuju da smo HIV pozitivni oni jednostavno odbiju da nas leče pod različitim, smešnim izgovorima. Da diskriminacija postoji potvrdilo je i istraživanje koje smo sproveli među stomatološkim ordinacijama sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti jer se pokazalo da je od 400 ordinacija njih 64 odbilo da pruži zdravstvenu uslugu HIV pozitivnoj osobi “, rekao je za naš portal Đurica Stankov.

On je dodao i da oboleli u Srbiji još uvek koriste najstariju generaciju lekova što je prema njegovom mišljenju skandalozno. Problem je u tome što ti medikamenti, kako kaže naš sagovornik, uništavaju druge organe. U Evropi se koristi već peta generacija lekova protiv HIV-a, koja je mnogo manje štetna za organizam i jeftinija. Đurica Stankov objašnjava da je veliki problem i nedostatak testova za praćenje infekcije zbog čega ih doktori leče odakativno jer ne mogu da se provere da li terapija deluje. I pored teškog položaja u kojem se nalaze osobe obolele od HIV-a u nekim segmentima života pomaka ima.

„Situacija se promenila na bolje kada je u pitanju naš društveni položaj. Iz mog iskustva mogu da kažem da nas danas obični građani lakše priohavataju nego ranije, verovatno jer su više informisani. Takođe, mislim da postoji institucionalna podrška osobama sa HIV-om, ali nedostaje saradnja organizacija. Ministarstvo omladine je prepoznalo značaj naših programa pa je po prvi put ove godine podržalo projekat psihosocijalne podrške koji AS Centar sprovodi već deset godina“, naveo je Đurica Stankov.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti