skola roditeljstva
Predavanje na temu pravilnog rasta i razvoja dece od prvog do četvrtog meseca

ŠKOLA RODITELJSTVA: Ljubav, pažnja i skladni partnerski odnosi važni za razvoj deteta

Pančevo, Sre, 19/10/2016 - 14:14
Mirjana MarićU utorak, 18. oktobra, održano je novo predavanje u Školi roditeljstva Patronažne službe Doma zdravlja Pančevo na temu pravilnog rasta i razvoja dece od prvog do četvrtog meseca. Ova škola je do juna meseca 2016. godine bila deo dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Rani rast i razvoj dece” pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

– Do sada smo održali dva predavanja. Prvo je bilo na temu ishrane odojčeta, drugo je bilo namenjeno trudnicama, a današnje je namenjeno i budućim majkama i očevima. Oni su prihvatili našu inicijativu na prethodnom predavanju da budu prisutni. Ovoga puta pričamo o ranom rastu i razvoju odojčeta od prvog do trećeg meseca, rekla je patronažna sestra Lenče Škrpan i dodala:

– Ne postoji neka konkretna škola gde se budući roditelji edukuju. Prepoznata je ta potreba iz razloga što roditelji budu u velikom strahu i panici kako će proći sama trudnoća i porođaj. Upravo tu, našim savetima, buduće majke se pripremaju u smislu psihofizičke pripreme šta ih očekuje na samom porođaju, a kasnije kada se porođaj dogodi, kako sve teče ono što je u vezi sa negom bebe.

Kako ona objašnjava, prepoznata je velika potreba u podršci majkama oko dojenja, odnosno uspostavljanje laktacije. 

– Akcenat je na tome da deca budu na prirodnoj ishrani, a kad one ne mogu da procene da li možda njihovim bebama nije dovoljno i da li imaju dovoljno mleka ili ne, onda se mogu posavetovati sa nama ili pedijatrima, da li možda treba da se uključi neka alternativa, objasnila je Lenka.

Ona je istakla da je najvažnije za razvoj deteta, da postoji dobra saradnja i da su supružnici u dobrom partnerskom odnosu. Takođe, da se detetu pruži puno pažnje i ljubavi.  

Ovog puta predavanje su slušale i buduće tate. 

– Očevi su veoma važni. Oni su prva karika posle majki, i oni su ti koji mogu na najbolji način da opuste mame, da im pomognu samim svojim prisustvom. Ujedno sada se javlja sve više situacija gde tate hoće da neguju bebu, da ih kupaju i na taj način pomognu majkama koje su u tim prvim danima veoma krhke, jer žene prilikom porođaja dožive jednu vrstu šoka, rekla je Andrijana Ratkov, glavna sestra Patronažne službe Pančevo.

skola za roditelje
14800112_10209614218446651_376899976_o.jpg

 

Svoje utiske o predavanju rekao nam je budući otac Danko Dučić.

– Naučio sam puno stvari za koje sam smatrao da ih znam, ali tek kad ih čuješ od nekog stručnog lica to ima drugačiju konotaciju. Mislim da je jednako bitno uključiti i očeve, kao drugu stranu priče i kao one koji majkama mogu puno da pomognu. Neka vrsta straha postoji, ali smatram da je to u nekoj normalnoj meri. Mislim da sam spreman na ulogu roditelja, ali da ću postati toga svestan tek kada se dete rodi. Ali ću biti jednako spreman da pomognem mojoj supruzi koliko god mogu, rekao je Danko. 

Nenad Ratić je rekao da je ovo za njega bilo veoma interesantno predavanje.

– Sestre su to baš fino objasnile i prezentovale. Mislim da je prilično korisno za majke, ali nije loše da očevi uključe u samo odgajanje deteta, posebno u ta tri prva i najvažnija meseca. Strah postoji. Nikada nisi dovoljno spreman. Ali spremamo se na taj trenutak, rekao je budući otac.

Iskustva iz Školice za trudnice, prenela nam je buduća majka Mirjana Nebrigić. 

– Pohađanje Školice za trudnice mi puno znači. Trudnoća protiče bezbrižnije uz pomoć tih vežbica i časova. Od 12 sati su vežbe, od 13h pripreme za porođaj u vidu predavanja. Mogu samo da pohvalim tim koji radi na tome. Jednom nedeljno možemo da postavimo sva pitanja, šta god da nam padne na pamet, a i dobijamo neke informacije do koje ne bismo mogle da saznamo ni preko medija, ni nekih knjiga, kaže Mirjana. 

Događaju je prisustvovala i nova direktorka Doma zdravlja, Danijela Ristovska-Kornic, koja je sa budućim roditeljima podelila svoja roditeljska iskustva, ali i potvrdila da će ova ustanova i dalje podržavati ovakve programe. 
MarketingNajnovije vesti