Planinarsko društvo Jelenak Pančevo

Sportsko-ekološka manifestacija ''U bojama ruja''

Pančevo, Pon, 21/09/2015 - 12:26
Mirjana MarićSportsko - ekološka manifestacija ‘’U bojama ruja’’ održaće se ove godine 3. oktobra na Čardaku, u Deliblatskoj peščari.

Kao i svake godine učesnicima ove manifestacije biće organizovano pešačenje po stazama u okolini Čardaka, gde će oni fizički spremniji moći da učestvuju i u Deliblatskom maratonu koji se organizuje u okviru Vojvođanske treking lige.

Učenicima koji budu prisustvovali ovom događaju biće organizovana edukativna šetnja po Eko stazi i Stazi zdravlja. Na kraju šetnje kroz prirodu biće organizovan zajednički ručak, kao i zabavni program. Dodela nagrada i proglašenja pobednika Treking lige zakazano je za 17 časova, a celokupno druženje će trajati do 19h. 

Ove godine u manifestaciju se aktivno uključio i Planinarski savez Srbije sa projektom Pešačenje i planinarenje koji je podržalo Ministarstvo omladine i sporta.

Sportsko - ekološka manifestacija ‘’U bojama ruja’’ ima tradiciju dugu 17 godina. Počela je kao akcija, ali je prerasla u manifestaciju koja se organizuje na Čardaku od 2009. godine kada je Planinarsko društvo Jelenak, započelo obeležavanje 45km staza na tom lokalitetu. Obeležavanje je završeno 2013. godine, a 2014. je za taj projekat PD Jelenak dobilo evropsku ekološku nagradu ‘’Eco award 2014’’.

Ime manifestacije je nastalo po prirodnom fenomenu koji se dešava u ovo doba godine, kada listovi biljke Ruj menjaju boju od braon do jarko crvene.  

M.M.Veličković
MarketingNajnovije vesti