Društvo

Spreman račun za RTS pretplatu

Izvor: 
Danas Uto, 06/10/2015 - 19:24Uprave Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine utvrdile su, u skladu sa zakonom, kako će izgledati obrazac uplatnice za taksu za javni servis, kao i obrazac zahteva za oslobađanje od plaćanje te obaveze, saznaje Danas u RTS.

Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu. 

U javnim servisima, kako Danas navodi, očekuju da se odluka o 12 mesečnih računa promeni jer bi ovakav sistem naplate bio neefikasan.

Taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama i nije jasno kako će građani plaćati taksu i kakve će sankcije biti primenjivane za neplatiše.

Danas nezvanično saznaje da u RTS i RTV očekuju da će se zakon promeniti i da će se taksa za javni servis naplaćivati uz račun za struju s tim što ovoga puta to ne bi trebalo da bude razdvojeno već objedinjeno u jednu uplatnicu.

U nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja tvrde za Danas da za sada nije stigao nijedan zahtev za promenu Zakona o javnim servisima, te da ostaje sve kako se predviđa zakonom koji je usvojen pre 14 meseci. 

Zakon propisuje da visina takse ne može iznositi više od 500 dinara, a da odluku o iznosu donose upravni odbori RTS i RTV zajednički.

 
MarketingNajnovije vesti