Zastava Srbije Foto: pixnio
Društvo

Srbija obeležava 15. februar - Dan državnosti

Izvor: 
Beta Pon, 15/02/2021 - 08:44Nacionalni praznik Dan državnosti Republike Srbije obeležava se danas, 15. februara.

Dan državnosti biće obeležen polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje će uručiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 
U Orašcu će u podne, kod spomenika Karađorđu, biti obeležen dan kada je 1804. godine pokrenut Prvi srpski ustanak a tom događaju će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
 
Na Oplencu će ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja Darija Kisić Tepavčević položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa, dok će u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja.
 
Generalni sekretar predsednika Suzana Paunović položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a Dan državnosti će biti obeležen i svečanom akademijom u Staroj skupštini u Kragujevcu.
 
Gradska uprava Kragujevca je najavila da će na akademiji govoriti ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i gradonačelnik Nikola Dašić.
 
Potom će biti izveden komad "Zaveštanje" po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.
 
Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, kojim je pokrenuta borba za oslobođenje i postavljeni temelji moderne srpske države.
 MarketingNajnovije vesti