Foto: pixabay/ilustracija
Društvo

SREDNJOŠKOLCI I STUDENTI: Kako do stipendije?

Pančevo, Uto, 30/08/2016 - 11:05
Mirjana MarićPANČEVO, 30. avgust – Školska godina samo što nije počela. Školovanje, iako je besplatno, sa sobom nosi mnogo troškova. Udžbenici, sveske, raznorazni školski pribor i oprema, sve to ne košta baš malo. Studenti i učenici koji pohađaju srednju školu ili fakultet, koji je osnovala Republika Srbija, Autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, imaju pravo da konkurišu za stipendiju.

Za sve njih je uslov da moraju biti državljani Republike Srbije, kao i da imaju prebivalište u Srbiji, da su prvi upisali tekuću školsku godinu i da je njihovo školovanje finansirano iz budžeta.

Na konkurs za dodelu učeničkih stipendija mogu se prijaviti učenici prvog razreda srednje škole koji su u svim razredima od V do VIII razreda osnovne škole postigli odličan opšti uspeh (od 4,50 do 5), odnosno učenici od drugog do četvrtog razreda srednje škole koji su u svim prethodno završenim razredima srednje škole postigli odličan opšti uspeh (od 4,50 do 5) i koji su iz vladanja imali ocenu primerno (5).  

Za studentske stipendije mogu se prijaviti studenti koji nisu u radnom odnosu, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00 (devet). Na konkurs se mogu prijaviti studenti od druge do šeste godine osnovnih studija i studenti drugog i trećeg stepena studija, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog stepena i ukoliko ispunjavaju ostale uslove u skladu sa zakonom i pravilnikom.

Kandidati iz osetljivih društvenih grupa (materijalno ugrožene porodice, deca bez roditeljskog staranja, jednoroditeljske porodice, romska nacionalna manjina, lica sa invaliditetom, lica sa hroničnim bolestima, lica čiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji Kosova i Metohije i na teritoriji republika bivše SFRJ, izbeglice i raseljena lica, povratnici po sporazumu o readmisiji i deportovani učenici/studenti) imaju pravo da podnesu zahtev da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenog broja, primenom blažih kriterijuma u skladu sa zakonom i pravilnikom. Kandidati iz osetljivih društvenih grupa prijavljuju se na konkurs pod istim uslovima kao i ostale kategorije.

Potrebna dokumenta za učeničke stipendije možete pronaći na sledećem linku, a na ovoj stranici dokumentaciju koja je neophodna studentima.

Rok za prijavljivanje na konkurs za učeničke stipendije je od 1. do 30. septembra, dok je za studentske od 1. do 31. oktobra 2016. godine.
MarketingNajnovije vesti