Starčevo Foto: Z. K.
Društvo

STARČEVO: Istorijski čas pod nazivom „Pančevo i okolina u vreme Drugog svetskog rata”

Izvor: 
013info Uto, 07/12/2021 - 08:58Istorijski čas pod nazivom „Pančevo i okolina u vreme Drugog svetskog rata” biće priređen u utorak, 7. decembra, od 19 sati u prostorijama Kretivnog kulturnog kluba, koji se nalazi na prvom spratu starčevačkog Doma kulture.

Na zadatu temu, i o okolnostima koje su prethodile i usledile nakon najvećeg planetarnog sukoba, govoriće istoričar Srđan Božović, viši kustos Narodnog muzeja Pančevo. On je, pored ostalog, i pisac dve knjige posvećene tom periodu na ovom prostoru – jedna je „Divizija ’Princ Eugen’”, u kojoj je prikazana najznačajnija nemačka operativna jedinica na jugoslovenskom ratištu tokom Drugog svetskog rata, kao i istorija Nemaca na Balkanu od doseljavanja u 18. veku do iseljavanja polovinom 20. veka, a druga je „Bitka za Pančevo oktobra 1944”, koja faktografski govori o oslobađanju našeg grada u Drugom svetskom ratu.

Drugi sagovornik biće Đurica Jovanov, bivši direktor Doma kulture u Omoljici i vrsni poznavalac istorijskih prilika u prvoj polovini prošlog veka u tom selu i okolini.

 

 
MarketingNajnovije vesti