Starčevo Foto: Z. K.
Društvo

“Starčevo kroz vekove”

Izvor: 
RTV Sub, 25/06/2022 - 21:22Ukoliko prolazite Južnim banatom i Pančevom preporuka je da posetite Starčevo. Mesto u kojem nas prvi tragovi naseljavanja I života vode u daleku prošlost pre 8.000 godina. Zahvaljujući jednistvenom muzeju i postavci “Starčevo kroz vekove” na pravi način ćete upoznati istoriju tog mesta.

 

Dugo se radilo , istraživalo kako bi se na pravi način predstavio život u Starčevu od davnina do danas. Autori projekta su članovi Udruženja „Pagus”koji su verno prikazali Starčevo kroz vekove i najzanimljivije događaje i dešavanja u prošlosti tog banatskog mesta. Od neolita, preko rimskog carstva, do banatske vojne granice. Inače, svetski poznata starčevačka kultura pripada srednjem neolitu a predmeti koji su pronađeni upoznaju nas sa životom koji se tu vodio pre oko 8.000 hiljada godina.

Među grnčarijom koja je pronađena u istraživanjima 30-tih i 70-tih godina prošlog veka jedan od najlepših primeraka je pehar koji se nalazi I na grbu Starčeva.Tu su glinene figure koje simbolizuju plodnost, žrtvenik koj se koristio verovatno u nekim religijskim običajima.U tim iskopavanjima pronađeni su I grobovi neolitskih ljudi.Sve to nam dočarava život neolićana. Mi smo pokušali i kroz rekonstrukciju neolitskog naselja koje se nalazi u dvorištu muzeja da dočaramo sve to- objašnjava za RTV Milena Jovišić, Dom kulture”29 novembar”Starčevo

Muzej u Starčevu,koji je otvoren pre dve godine, privlači sve više ljudi. Do sada su imali oko 2000 poseta , najviše đaka ali i ljubitelja i poznavalaca starčevačke kulture.

"Nije se mnogo pričalo o starčevačkoj kulturi,uvek je nekako Lepenski vir koji prethodi starčevačkoj kulturi I vinčanska kultura koja je nasledila starčevačku kulturu su bili nekako više u žiži interesovanja.Poslednjih godina se više priča o našem delu neolita I mi se trudimo da to istaknemo. To je jako važno I za naše mesto I za Pančevo ali I za celu našu zemlju.Pokušavamo ovo što imamo da predstavimo gostima iz južnog Banata I šire a naročito želimo da predstavimo beograđanima , mislimo da je ta vrsta turističke ponude interesantna za Beograd i tržište od 2 miliona ljudi“, kaže Petar Andrejić, predsednik MZ Starčevo

Kako bi zaokružili ponudu, Ideja je da se, gostima osim muzeja ponudi i obilazak crkava u tom mestu i manastiru Vojlovica, zatim ergeli konja i restoranu sa domaćim specijalitetima.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti