Istrađivaćki sto Starčevo
Društvo

STARČEVO: Obogaćen sadržaj Edukativne postavke u Starčevu

Izvor: 
013info Sre, 05/01/2022 - 07:36Svojevrstan „Muzej Starčeva” je baš oko Nove godine dobio još jedan segment koji će obogatiti sadržaj Edukativno izložbene postavke „Starčevo kroz vekove”. U pitanju je „Istraživački sto” koji je osmišljen po ugledu na savremen muzeološki pristup koji podrazumeva interakciju između posetioca i postavke.

„Istraživački sto” prilagođen je različitim generacijama, kako za decu tako i za odrasle. U okviru njega posetioci se mogu dodatno upoznati sa iskopavanjima iz 1932. godine kada je otkrivena Staerčvačka kultura, kao i naučiti nešto o njenim karakterističnim šarama na keramici; zatim, mogu zamisliti kako su izgledala naselja tokom gvozdenog doba i srednjeg veka, ali i kroz određene replike predmeta, biće im dočaran svakodnevni život tokom navedenih razdoblja.

„Na ovaj način želili smo da dodatno utičemo na širenje svesti o bogatstvu i značaju kulturnog nasleđa ovog podneblja, jer je to preduslov za njegovo očuvanje i očuvanje lokalnog kulturnog identiteta” navode iz Udruženja „Pagus” koji su autori ovog projekta kao i same Edukativne postavke.

 „Istraživački sto” realizovan je uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti