Predavanje pčelari Starčevo
Društvo

STARČEVO: Pčelari priredili predavanje

Izvor: 
013info Ned, 01/08/2021 - 10:17


Povodom manifestacije „Dani druženja” i mesne slave Ognjena Marija, starčevački pčelari  su na Trgu neolita priredili izložbu pčeličnjih proizvoda, a potom i predavanje u maloj sali Doma kulture, kada je govorio prekaljeni pčelar iz Kragujevca – profesor Miodrag Mića Petrović.

On je uz pomoć video-prezentacije prikazao svoje viđenje šta u toku godine po mesecima treba raditi u košnicama, a stavio je akcenat na prihranjivanje i borbu protiv varoe i nozeme svim sredstvima. Kragujevački pčelar bogatog istustva, koji se ovim bavi još od 1974. godine, istakao je da uprkos velikom znanju, štagod radio, nije zadovoljan prinosima u poslednje četiri godine i apelovao da, pored ostalog, treba izbaciti tretmane neonikotinoidima u poljoprivredi i da bi bilo dobro da, kao u Austriji i Nemačkoj, na u tri kilometara bude maksimalno trideset košnica.

Njega je najavio predsednik Goran Stanković, kojem je ovo prvi put da u ovoj ulozi organizuje pomenutu manifestaciju.

– Zajedno sa udruženjem žena uspeli smo i da ponovo napravimo izložbu rukotovrina, a odziv nije bio loš, u skladu sa aktuelnom situacijom. Doveli smo i vrsnog predavača profesora Petrovića, koji predstavio svoju tehnologiju pčelarenja. Ova sezona je pri kraju i ja mislim da, u datim okolnostima, nije bila tako loša. Što se tiče prinosa imao sam u proseku oko desetak kilograma na suncokretu, a i slično sam prošao u vreme bagrema. Sada ću da vidim da ojačam društva. Lekove smo već obezbedili preko našeg udruženja, a što se tiče daljih aktivnosti krenućemo s predavanjima od novembra, najavio je Stanković. 

           
MarketingNajnovije vesti