Stevanović
Društvo

Stevanović, gradonačelnik Pančeva: Imamo sve uslove za velike ulagače

Izvor: 
Novosti Čet, 23/12/2021 - 09:44​Pre samo nekoliko godina počela je era ekonomskog, urbanističkog, komunalnog i društvenog razvoja Pančeva, čiji su pokretač bili, pored vizije rukovodstva i napornog rada na unapređenju u svim oblastima, velike direktne strane investicije koje su realizovane.

Ne samo da smo očuvali sve gradske funkcije i obezbedili nesmetano pružanje usluga na svim nivoima - u komunalnom, obrazovnom, zdravstvenom sektoru posebno, nego smo u jeku pandemije virusa kovida 19 uspeli da nastavimo investicije i dalji razvoj - ističe za "Novosti" Aleksandar Stevanović gradonačelnik Pančeva.

* Da li je Pančevo i dalje u vrhu liste najvećih industrijskih centara u našoj zemlji?

- U proteklom periodu stvorili smo uslove za otvaranje još jedne fabrike velikog investitora - kompanije "Brose". Takođe, uz kompanije "ZF" i "Brose" u Severnoj poslovnoj zoni i nove investitore koji će doći, ali i naše investitore i partnere u Južnoj industrijskoj zoni, Pančevo je ponovo jedan od najvećih industrijskih centara u Republici Srbiji, ali i u regionu.

Nastavljamo da razvijamo i dalje povoljan poslovni ambijent, kako za strane, tako i za domaće investiture da prošire svoje kapacitete, ili da dođu novi investitori, jer ima interesovanja. Realizacijom velikih investicija, stvorićemo stabilno i povoljno poslovno okruženje, koje će dovesti do intenzivnijeg ekonomskog i ukupnog razvoja Pančeva kao centra južnog Banata i jednog od najnaprednijih centara Republike Srbije.

* Kakvi su planovi za naredni period, koji se pre svega odnose na razvoj industrijske zone?

- U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta, sada radimo na izgradnji nove industrijske zone "Sever 3" i ona će se nalaziti preko puta magistralnog puta kod "Severa 1" i "Severa 2". Skupština grada je protekle nedelje usvojila Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije severne industrijsko-poslovno proizvodne zone i mi nastavljamo dalje sa opremanjem, kako bismo mogli da je ponudimo tržištu. Takođe, realizacijom ovakvih investicija, stvaramo radna mesta za naše građane.

* Kakva je stopa nezaposlenosti trenutno u gradu na Tamišu?

Procenat nezaposlenosti je ispod dvocifrenog broja, i to je činjenica. Cilj je da svi naši građani imaju mogućnost zaposlenja u svom gradu. Pančevo se vidno i ubrzano gradi i siguran sam da će još rasti sa novim ulaganjima koja ćemo imati, sa izgradnjom obilaznice oko Beograda kojom će biti obuhvaćeno i Pančevo i sa konekcijom na dva auto-puta privredni rast Pančeva će u budućnosti sigurno biti još veći. Trudimo se da od našeg grada napravimo mesto u koje će se dolaziti zbog posla i uopšte dobrih uslova života i rada.

* Šta ima prioritet u dugoročnom planu razvoja grada?

- U toku je izrada Plana razvoja grada za period od 2022. do 2028. godine. Planiramo, naravno, da uključimo građane i čujemo njihovo mišljenje i predloge za unapređenje u svim oblastima, odnosno šta njima najviše nedostaje i šta bi trebalo promeniti i unaprediti.

Svakako je efikasnost rada i maksimalno kvalitetna usluga kako gradske administracije, tako i javnih preduzeća obaveza. Ali i unapređenje saradnje komunalnog sektora, povezivanje javno-komunalnih preduzeća, digitalizacija rada Gradske uprave i svih službi u okviru sistema lokalne samouprave je dalji korak ka ravnomernom razvoju.

* Koliko se ulagalo poslednjih godina u lokalnu infrastrukturu?

- Osim proširenja kapaciteta industrijske zone, očekuje nas nastavak uređenja i izgradnje komunalne i putne infrastrukture u gradu i naseljenim mestima. Samo u prethodnih 15 meseci putem projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva, asfaltirano 118 ulica, odnosno 53 kilometra puteva na teritoriji grada sa naseljenim mestima. Kada se uporede rezultati, toliko nije urađeno u protekle četiri decenije, a neke od ulica su prvi put dobile asfalt.

* Osim sanacije puteva na teritoriji grada, šta je još planirano da se uradi iduće godine?

- Očekuje nas takođe i renoviranje zdravstvenih ustanova, uređenje škola, obezbeđivanje dodatnih kapaciteta za vrtiće, kao i izgradnja sportskih terena. Naravno, rekonstrukcija Tamiškog keja jedan je od bitnijih projekata. Planiramo da na ovom mestu izgradimo pančevačku promenadu sa ciljem iskorišćenja punog kapaciteta. Jer reka Tamiš je svakako jedan od najvećih i najlepših resursa Pančeva. Želimo građanima da vratimo reku i građane reci i da ona bude naš ponos i simbol.

ULAGANJA U SVA NASELJA

* Da li razvoj podrazumeva i sva okolna sela koja pripadaju Pančevu?

- Svakako je to ravnomeran razvoj, jer grad mora da se razvija zajedno sa svim naseljenim mestima, i svi projekti koje planiramo i o kojima govorimo, odnose se i na selo. Građani u naseljenim mestima moraju imati dostupne sve usluge, kao i u samom gradu. Pančevo se ponosi svojim naseljenim mestima koja svojom specifičnošću doprinose ukupnim potencijalima grada, kroz kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu i brendove koje su naša sela razvila i po čemu su poznata.                            


MarketingNajnovije vesti