Foto: GU Pančevo
Društvo

Stevanović: Pančevu jedan od glavnih pravaca politike očuvanje i unapređenje stanja životne sredine

Izvor: 
013info Pet, 10/12/2021 - 14:41


Akcija sadnje u gradu Pančevu održala se 10. decembra, u parku Narodna bašta, gde su Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva i Tanja Vergić Topić, direktorka filijale Fond PIO u Pančevu u prisustvu direktora JKP „Zelenilo“ Danila Bjelice zajedno sa penzionerima i školarcima posadili sadnice indijskog jorgovana, stubaste bukve i japanskog javora.
 
U okviru aktivnosti koje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje preduzima na unapređenju međugeneracijske saradnje i solidarnosti sprovodi se i akcija „Međugeneracijska podrška prirodi“, kroz pošumljavanje, odnosno sadnju drveća, na kojima su angažovani stariji i mladi. Ovakva aktivnost je jedinstvena prilika za starije osobe da prenesu znanje i iskustva mladim naraštajima, da budu aktivni i da kroz svoju socijalno odgovornu aktivnost daju doprinos društvu.
 
Cilj ovih aktivnosti je da se posadi i odneguje drveće koja će doprineti boljoj ekološkoj situaciji, davaće hlad i zaštitu od vetrova, vizuelno će upotpuniti celinu, estetski oplemeniti određeni prostor, doprineti održivom razvoju i zaštiti prirode i obezbediti koheziju prirodnih i veštačkih elemenata na prostoru sadnje.
 
Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, naglasio je da je gradu Pančevo jedan od glavnih pravaca politike očuvanje i unapređenje stanja životne sredine:
 
- Mi smo pri dobijanju poziva od strane Republičkog fonda za penziјско i invalidsko osiguranje, odmah odreagovali i sa zadovoljstvom prihvatili da PIO fond hoće da sprovede jednu ovako fantastičnu akciju u našem gradu i u saradnji sa našim komunalnim preduzećem „Zelenilo“ izašli u susret za sve ono što je potrebno, kako bi se ova akcija organizovala na teritoriji našeg grada. Zaista podržavamo ovakve akcije i mi se kao grad trudimo da ih sami što više organizujemo. Kroz budžet grada Pančeva, odnosno kroz Fond za zaštitu životne sredine finansiramo projekte koji imaju veliki uticaj na stanje životne sredine u našem gradu i to jeste jedan od prioriteta delovanja naše lokalne samouprave, odnosno grada Pančeva. Hvala PIO Fondu što se bavi ovakvim akcijama, jer su one zaista značajne. Mi se danas nalazimo u Narodnoj bašti, koja je najstariji i najlepši park u gradu Pančevu koji najviše posećuju naši najmlađi sugrađani i mi smo na tu činjenicu ponosni i što smo i na ovaj način mogli da odgovorimo ovom zadatku.
 
Direktorka Tanja Vergić Topić se zahvalila gradonačelniku Stevanoviću na podršci i JKP „Zelenilu“, zahvaljujući kojem je omogućena akcija i naglasila da projekat ima za cilj povezivanje i edukaciju najmlađih sugrađana od strane najstarijih sugrađana i ujedno podizanje ekološke svesti i o važnosti očuvanja životne sredine.
 
- Posađeno je 30 sadnica, od toga 9 sadnica indijskog jorgovana, kojeg nije bilo do sada u Pančevu i zadovoljstvo nam je da je to baš u našoj lepoj Narodnoj bašti, istakla je ona.
Aktivnosti se sprovode u koordinaciji sa lokalnim samoupravama, odnosno sa javnim gradskim preduzećima koja su zadužena za održavanje zelenila i pejzažnim arhitektama, budući da se sadnja mora obaviti profesionalno, po svim zahtevima uspešnosti i u skladu sa postojećim projekcijama ozelenjavanja za svaku mikrolokaciju.MarketingNajnovije vesti