Pixabay
Društvo

Studenti iz Pančeva o ekologiji u UN

Izvor: 
RTS Sre, 01/03/2023 - 16:57Ovogodišnji omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim Nacijama su Ivan Filip Kovačević i Tamara Stojković, studenti iz Pančeva i obližnje Omoljice. Pošto je ekologija jedna od glavnih tema kojim će se baviti, kompanija iz Omoljice, koja se bavi tretmanom opasnog otpada i reciklažom, odlučila je da ih sponzoriše i pomogne im prilikom putovanja u inostranstvo.

Od 2017. godine Srbija šalje omladinsku delagaciju u UN, a oba ovogodišnja predstavnika su uspešni studenti iz Pančeva, odnosno Omoljice. Ivan Filip studira ekonomiju, a Tamara međunarodne odnose, bave se aktivizmom i humanitarnim radom.

"Konkurs je javni i može da se prijavi ko hoće. Desilo se ovog puta da smo oboje iz Pančeva, ali to možda više govori o Pančevu, o ljudima koji se tu školuju i odatle dolaze. Naša želja je da prenesemo potrebe i želje srpske omladine u UN, zato što se tamo donose rezolucije i stvaraju odluke na osnovu podataka iz celog sveta", kaže Ivan Filip Kovačević, omladinski delegat Srbije u UN. 

U želji da pomogne mladima iz svog regiona, Reciklažni centar iz Omoljice odvojio je 5 hiljada evra za njihova putovanja u inostranstvo.

"Podrška kompanije iz mog rodnog mesta je ogromna stvar, samim tim kompanije iz Srbije podržavaju omladinu u nekim svojim nastojanjima, ali i mi imamo čime da se pohvalimo u UN i pred celom međunarodnom zajednicom, jer se tamo toliko priča o ekologiji, cirkularnoj ekonomiji, zelenim biznisima", kaže Tamara Stojković, omladinski delegat Srbije u UN.

"Mi se u potpunosti slažemo sa izjavom predsednika Komisije za Evropu Žoze Baroza, koji je svojevremeno rekao da nijedan politički problem nije važniji od životne sredine", smatra Jovica Božić, vlasnik kompanije.

Iskustva naših delegata pomoćiće domaćoj kompaniji da prati trendove iI primenjuje alternativne tehnologije i izvore energije.

"U planu je da postavimo solarnu elektranu, koja će raditi bez traga na životnu sredinu, to jest karbon otisku", navodi Nikola Egić, direktor kompanije i predsednik Udruženja srpskih reciklera. 

Pančevački delegati planiraju master studije negde u inostranstvu, ali će se posle vratiti u Srbiju i raditi u nekoj domaćoj kompaniji, gde će primeniti svoja znanja i iskustva.

 

 
MarketingNajnovije vesti