Deca na mostu Foto: pxfuel
Društvo

Subvencija za boravak dece u pančevačkim privatnim vrtićima mesecima nema. Iz Grada muk na tu temu

Pančevo, Pet, 06/12/2019 - 11:34
Ivana Vlajovic


Dok iz Novog Sada stižu vesti da će troškove boravka dece u vrtićima u tom gradu kompletno snositi gradska uprava, Pančevci, koji su svoju decu zbog nedostatka mesta u Predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ bili prinuđeni da upišu u privatni vrtić  „Kefalica", već mesecima vode bitku za isplatu subvencija.

„Kefalica" je jedini privatni vrtić za koji grad do ove školske godine davao subvencije, ali je početkom septembra na sednici Gradskog veća Pančeva najavljeno da bi „narednih nedelja" trebalo da bude znatno smanjen broj dece predškolskog uzrasta koja su na listi čekanja za vrtiće i predškolsko, jer se u tom roku očekuje da proradi još jedna privatna predškolska ustanova u Pančevu u koju će biti smešteno oko 150 od 260 mališana koji su završili "ispod crte". Tatjana Božić, članica Gadskog veća zadužena za obrazovanje, tom prilikom je rekla i da je Grad spremio novac u budžetu za subvencionisanje troškova boravka dece u tim vrtićima, o čemu je portal 013info izvestio javnost.

Gradsko veće je tada utvrdilo Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2019. godinu u kome je za naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač pravno ili fizičko lice izdvojilo 21.600.000 dinara i uputilo Skupštini na razmatranje i donošenje, što je i učinjeno 13. septembra.

Roditelji su, kako kažu, više puta uveravani da se samo čeka da proradi još jedan privatni vrtić. Za portal 013info, Branislav Ramjanc, vlasnik predškolske ustanove čije se otvaranje čekalo, kaže da su još pre mesec dana imali sve potrebne papire i bili spremni da prime mališane, dodajući da očekuju da Grad raspiše javni poziv za dostavljanje dokumentacije, kako bi izdali potvrde odeci za koje u tom vrtiću ima mesta. Međutim, kako do toga nije došlo, nezadovoljni roditelji su nakon brojnih obećanja u sredu, 4. decembra, Gradskoj upravi predali Peticiju za subvencionisanje dece u privatnim vrtićima Pančeva upućenu gradonačelniku, a dan kasnije i predsedniku gradske Skupštine. U peticiji se, između ostalog, navodi da se roditelji bore da deca u Pančevu imaju ista prava na subvencije kao i sva ostala deca u Srbiji i zahteva da počne dugo najavljivano subvencionisanje boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama u ovom gradu.

Peticija pančevačkih roditelja

Među potpisnicima peticije je i Ivana Rakidžić Krumes, koja od februara plaća privatni vrtić za dete, a od septembra se nada subvenciji. U pokušajima da sazna šta se sa subvencijama dešava bezuspešno je kontaktirala Tatjanu Božić, članicu Gradskog veća zaduženu za obrazovanje, većnika za socijalna pitanja, službenike koji se bave ovom temom i svi su je, kako kaže, upućivali na gradonačelnika. Ivana se konačno 22. novembra sa molbom da se pozabavi ovom temom i da je obavesti kada će Grad početi da uplaćuje subvencije obratila i prvom čoveku Pančeva Saši Pavlovu.

U odgovoru koji je Ivana Rakidžič Krumes dobila od gradonačelnika stoji da „finansijska sredstva za dodatne subvencije za vrtić još nisu operativna zbog ugroženosti prihoda i zbog činjenica da je deo istih prenamenjen za finansiranje projektno - tehničke dokumentacije za izgradnju novog vrtića koji bi finansirala Republika, a mnogo većeg kapaciteta od sadašnjeg privatnog vrtića. Pošto je procena da je upravo izgradnja novog vrtića prioritet u odnosu na subvencionisanje privatnih, došlo je do zastoja u realizaciji sredstava“.

U međuvermenu, Skupštini grada upućen je novi Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2019. godinu u kome je za naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač pravno ili fizičko lice izdvojeno 12.000.000 manje, odnosno 9.600.000 dinara. U ovom Predlogu, koji je bio na današnjem dnevnom redu Skupštine, primetna je i nova stavka „Izrada tehničke dokumentacije za izgradnju vrtića na Strelištu – raspored salda iz 2018. godine“ za koju je namenjeno 4.000.000 dinara.

Redakcija portala 013info obratila se Gradskoj upravi kako bi dobila zvaničan odgovor na pitanje šta se dešava sa najavljenim subvenicijama i kada roditelji mogu da očekuju javni poziv za dostavljanje dokumentacije za subvencionisanje boravka deteta u privatnom vrtiću i na mail naše redakcije je stigao odgovor da taj organ ne poseduje dokumenta koja sadrže tražene informacije.

Da li će se i kada početi sa isplatama ovih subvencija i ko će imati prava na njih još uvek nije poznato, a roditelji najavljuju da neće odustati od borbe i da će se ukoliko u roku od osam dana od predaje Peticije ne reši pitanje subvencija obratiti Vladi Republike Srbije i predsedniku države, a ne isključuju ni mogućnost protesnih okupljanja.
MarketingNajnovije vesti