Foto: pixabay
Danas se obeležava Međunarodni dan zaštite od buke

Svakodnevna buka šteti zdravlju

Pančevo, Sre, 20/04/2016 - 17:10
Ivana PredićMeđunarodni dan zaštite od buke, 20.april obeležava se s ciljem smanjenja nivoa buke kojem je izloženo stanovništvo. Zavod za javno zdravlje Pančevo kao preventivna zdravstvena ustanova koja prepoznaje značaj buke za zdravlje stanovništva, opremljena je, akreditovana i ovlašćena za merenje buke u životnoj sredini i ovim poslom bavi se već dugi niz godina.

Monitoring buke u gradu Pančevu pokrenut je 1999. godine na osnovu preliminarnog monitoringa na 48 mernih mesta (u otvorenom i zatvorenom prostoru) i sprovodio ga je Zavod za javno zdravlje Pančevo. Mreža je prvobitno imala 14 punktova, a kasnije, zbog finansijskih razloga svedena je na osam. Monitoring je sa kraćim prekidom obavljan do kraja 2009.godine. Za 2010. godinu nisu obezbeđena finansijska sredstva za ovu aktivnost.

U 2009. godini prosečni merodavni nivo buke za dan u Pančevu iznosio je 65 dB, a za noć od 56 - 59 dB. Merenje je pokazalo da su prosečni merodavni nivoi buke, i za dan i za noć, iako nešto niži nego u prethodne tri godine, još uvek su znatno viši od prosečnih merodavnih nivoa u 2000. i 2001.godini.

Buka je jedan od najvećih zagađivača životne okoline, navode stručnjaci Zavoda za javno zdravlje. U komunalnoj sredini glavni izvori buke su saobraćaj, industrija, građevinski i javni radovi, sport i zabava. U zatvorenom prostoru glavni izvori buke su servisni uređaji, uređaji za emitovanje muzike i govora, kućni aparati. Buku može stvarati i priroda (udar groma, slapovi, jaki udari valova) te ljudi i životinje. Saobraćaj je jedan od najvažnijih uzroka buke, 80 odsto stvaranja buke u gradovima uzrokuju automobili, a na prometnim raskrsnicama nivo buke može dostići i do 90 dB. Svakodnevna buka šteti zdravlju.

Na dugi rok, upozoravaju stručnjaci, izlaganje buci može izazvati gubitak sluha i zujanje u ušima, kao i stres koji dalje može dovesti do drugih zdravstvenih problema. Uticaj buke je štetniji što je ona jača, isprekidanija, a dugoročna izloženost intenzivnoj buci, dovodi do smanjenja slušne osetljivosti osobe odnosno lagane nagluvosti ili čak potpune gluvoće. Do gubitka sluha, zbog izloženosti buci, najčešće dolazi postupno i progresivno, a uzrokuje ga degeneracija slušnih ćelija.
MarketingNajnovije vesti