Apotekari
I dalje bez pomaka u pregovorima

Sve manje nade za Apoteku Pančevo

Pančevo, Uto, 07/06/2016 - 13:53
Ivana Predić











Pedesetak zaposlenih u Apoteci Pančevo održalo je danas protest u Beogradu. Oni su, kao i nekoliko prethodnih nekoliko puta, prošetali od Vlade Srbije do Ministarstva zdravlja. Pančevačkim apotekarima pridružile su se kolege i iz drugih gradova Srbije (Novi Sad, Kragujevac, Kovin, Šabac, Valjevo), kako bi ukazali na sistemske probleme u državnim apotekama širom zemlje.

Apotekari smatraju da bi državne ustanove morale da imaju isti status kao privatnici, da bi marža na lekove trebalo da bude viša, te da bi državne apoteke trebalo da budu izuzete od sprovođenja javnih nabavki, kao i privatnici koji nemaju obavezu raspisivanja tendera.

Međutim, glavni zahtev pančevačkih farmaceuta je da im država i grad omoguće da rade normalno. Preduslov za to je deblokada računa u iznosu od 500 miliona dinara. Oni navode da je tokom šest meseci, koliko traje kriza u ustanovi, bilo mnogo pregovora i obećanja, ali da ona nisu ispunjena. 

Iako je polovinom prošlog meseca organizovan sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Privredne komore, Unije dobavljača, Apoteke Pančevo i lokalne samouprave u Privrednoj komori Beograd, na kojem je lokalna samouprava predstavila memorandum kojim se predviđa reprogram duga i dogovor sa dobavljačima, on još uvek nije potpisan, jer, navodno, Apoteka Pančevo nije dostavila potrebne podatke.

"To su finansijski izveštaji za svakog od 30 dobavljača. Neophodno je pribaviti iznos za koji je određeni dobavljač blokirao našu ustanovu, tu su još sudske takse, kamate i drugo. Mi smo već tri puta tražili od poverilaca podatke i nadležni iz lokalne samouprave kažu da ti podaci nisu dobri. Mislim da je to zapravo izgovor gradske vlasti za to što nema pomaka u pregovorima. I njihovi zaposleni su bili kod nas u Apoteci i nisu mogli da dobiju te podatke. Mislim da bi za taj posao trebao da se angažuje sudski veštak, ili da nadležni zatraže dokumentaciju od suda. Mi za to zaista nemamo kapaciteta, ni pravnika u ustanovi više nemamo", priča Borko Bojić, predsednik Sindikata Apoteke Pančevo.

Kako nam je rekao za četvrtak, 9. jun, zakazan je novi sastanak u Vladi Srbije.

Inače, nakon protesta predstavnica Ministarstva zdravlja primila je nekoliko štrajkača, među kojima je bio i Borko Bojić, ali do konkretnog dogovora nije došlo.

Nakon tog sastanka zaposleni u Apoteci Pančevo su se zaputili u Gradsku upravu, gde su ih primili dr Mirela Petrović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo i Predrag Živković, zamenik gradonačelnika grada Pančeva. Konkretnog dogovora, ponovo, kako smo saznali nije bilo.

I. Predić    








Marketing



Najnovije vesti