Minja Versaković Foto:Nikola Ristović
Društvo

TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Minja Varsaković - karatistkinja

Pančevo, Ned, 24/10/2021 - 11:39
Relja JarkovačkiMinja Varsaković, devetnaestogodišnja karatistkinja članica KK "Umičević", trenutno je na studijama za fizioterapeuta na visokoj Zdavstvenoj školu u Zemunu. Minja je višegodišnji član karate reprezentacije Srbije, ovim sportom bavi se već petnaest godina i jedna je od najboljih u državi. 

Na početku meseca značajan uspeh postigla je na međunarodnom turniru "Croatia open", na kom je osvojila srebrnu medalju.

Kako si počela da treniraš karate?

- Prvo je moja starija sestra krenula i onda sam ja tako dolazila stalno na treninge, gledala i manje više bila levo smetalo. Kada sam malo porasla, imala sam oko četiri godine onda sam krenula i ja da treniram. Prvo sam, kao i svi, išla na kate koje su osnova svega u karateu i kasnije sam krenula na borbe.

Pre dve nedelje, 8. i 9. oktobra, si u roku od 15 sati nastupila na dva takmičenjima, u dve države. Kako je to izgledalo i da li je bilo naporno?

- Na Croatia open je karate reprezentacija Srbije krenula u zadnjem momentu. Odlučila sam da se oprobam u tom velikom turniru. Put je bio veoma naporan, ali sam se pobedom tri takmičarke plasirala u finale. Međutim pojavom povrede još u drugom meču, i gde je umor odigrao ulogu gubim meč od domaćina, svetske šampionke Lucije Lesjak. Sa kojom sam, zanimljivo je, dobila revanš nedelju dana kasnije u Poreču, gde sam je savladala. Pravo iz Rijeke, uputili smo se na Trofej Srbije. Bilo je 24h vrhunskih mečeva, na dva turnira, u 2 različite države.

Koliko često treniraš u toku nedelje i kako ti izgleda jedan trening?

- Treniram minimum svakog dana, u zavisnosti koji je period sezone se taj broj može menjati. Sto se tiče karate treninga, tu se sprema dobra tehnika, taktika, kreativnost ali i najviše psiha. Taj psihološki aspekt deli prosečne borce od vrhunskih… Sto se tiče fizicke pripreme radim specificnu snagu i izdržljivost, sto je neophodno za ovaj sport.

Karate treniraš od četvrte godine, da li ti je pomogao u odrastanju?

- Odrastanje uz karate omogućilo mi je da se osećam samouvereno. Od mladih nogu sam bila naučena poštovanju, sebe, prijatelja ali i protivnika. Naučilo me je da verujem u sebe i kada sve ostalo ukazuje na suprotno. Videla sam i da velika odlučnost i ljubav mogu da pokriju i finansijske zaostatke, kao i bilo koje psihičke ili fizicke prepreke.

Šta su ti dalji planovi?

- Nadam se svetskom prvenstvu za seniore u Dubajiu, mada kao i na bilo šta drugo u ovom sportu, ne računam na isto. Uvek sam spremna, ali glavni mi fokus ide na turnire za mlađe seniore s obzirom da imam tek 19. godina, za koje mi predstoji Balkansko prvenstvo u Podgorici, kao i Evropsko prvenstvo u februaru.

 

 
MarketingNajnovije vesti