LOKALNI PARLAMENT

Termoelektrane, ribokrađa i grejanje

Pančevo, Uto, 28/07/2015 - 18:42
Skupština grada dostaviće MUP-u i pančevačkoj Policiji inicijativa sa zahtevom da se pojača nadzor na Tamišu i toku Dunava kod PančevaNajviše polemike na današanjoj sednici skupštine grada bilo je oko Odluke koje se tiče isključenja sa sistema daljinskog grejanje. Naime, korisnici mogu da traže obustavu usluge samo uz elaborat koji izdaje JKP „Grejanje” i saglasnost minimm 65 odsto skupštine stanara.

Lokalni parlamentarci su usvojili plan detaljne regulacije kojim se omogućava izgradnju gasno-parne termoelektrane/toplane u krugu Rafinerija nafte Pančevo snage 170 megavata. Ovo postrojenje biće na raspolaganju fabrikama Južne zone i stanovnicima Vojlovice.

Sličnom odlukom omogućeno je i izgradnja skadišta opasnog otpada, takođe u RNP, čemu su protivli pojedini odbornici tvrdeći kako NIS kao kompanije nije uradila ništa za stanovnike naselje u čijoj je blizini.

Pomoćnik gradonačelnika Slave Bojadžijevski objasnio je da će skladište za opasan otpad u RNP-u biti privremeno, do godinu dana, kao i da u fabrici već godinama u nazad takav otpad postoji.

Na predlog Miloša Vesilnova iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine u dnevni red uvrštena je i tačka da Skupština grada dostavi MUP-u i pančevačkoj Policiji inicijativa sa zahtevom da se pojača nadzor na Tamišu i toku Dunava kod Pančeva.

Kako je Veselinov naveo, ribokradice su potpuno uništile riblji fond, jer na Dunavu od ,,pančevačkih kula" do starčevačke plaže – Milje "strujom ubijaju ribe". Na Tamišu je problem taj što se ne poštuje brzina kretanja plovila na pančevačkom keju i prevodnici, zbog čega su mnogi sugrađani bili prevrnuti iz svojih čamaca, kao i postavaljene mreža.

Gradonačelnik Saša Pavlov je danas već stupio u kontakt s policijom, gde mu je rečeno da pančevačka policija nema opremu, odnosno čamac koji je neophodan za ovu vrstu nadzora, kao i da će Grad sledeće godine nastojati da kupi čamac.

Tradicionalne verske zajednice su oslobođene plaćanja izrade urbanističkih planova, a Pavlov je izajvio da će očekuje da će takva olakšica biti omogućena i privrednicima.

Pančevačka Skupština je produžila mandat direktoru Centra za socijlni rad Zoranu Albijaniću.

N. Kranjc
MarketingNajnovije vesti