Zdravstvo

Teško do refundacije troškova zdravstvene usluge kod privatnog lekara

Izvor: 
Tanjug Pet, 22/07/2016 - 15:26Pacijenti kojima nije omogućeno da dijagnostički pregled obave u državnim zdravstvenim ustanovama u zakonskom roku od mesec dana, teško mogu da nadoknade novac koji za tu uslugu daju nekoj privatnoj ustanovi. 

Iako im zakon to omogućava, u praksi je teško da od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje refundiraju troškove koje su imali, pre svega jer državne zdravstvene ustanove nerado izdaju potvrde da nisu mogle da prime pacijenta u zakonskom roku. 

Takva državna ustanova, naime, dobija manje novca od RFZO-a, taman toliko koliko je pacijent morao da plati privatnoj zdravstvenoj ustanovi. 

Predsednica Udruženja građana ‚‚Roditelj" Dragana Soćanin kaže da su iskustva žena koje su se njima obraćale različita i da su najviše poteškoća imale da ostvare prava vezana za reproduktivno zdravlje.

- Ukoliko ne radi ultrazvuk u domu zdravlja žene su dobijale uput da na ultrazvuk dojke idu u neku drugu zdravstvenu ustanovu, recimo Medicinski, Stomatološki fakultet, da ne bi otišle privatno i da ne bi moralo da se refundira, navodi Soćanin.

U manjim sredinama pacijente zbog kvara ultrazvuka, rendgena, nedostatka reagenasa za laboratorijske analize, upućuju najčešće u neku drugu, takođe državnu zdravstvenu ustanovu, ali često udaljenu i po 40, 50 kilometara, bez obzira što takva usluga može da se uradi kod privatnika koji je na nekoliko koraka od doma zdravlja.

Soćanin kaže da zbog toga mnogi pacijenti na kraju odustanu od refundacije i pregled obave kod privatnika o svom trošku.

Opširnije o ovoj temi na sledećem linku.
MarketingNajnovije vesti