Foto: pixabay
U Zapadnoj Evropi velika potražnja za građevinskim radnicima

Traže se motažeri skela, fasaderi i instalateri

Izvor: 
Tanjug Pon, 30/05/2016 - 09:10


U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

U Zapadnoj Evropi je najveća potražnja za specijalizovanim radnicima - montažerima skela, fasaderima, majstorima za pod, instalaterima mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama“, rekao je Tanjugu potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On navodi da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla.

Prema njegovim rečima, samo evropskim zemlljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

„Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju“, rekao je Rodić.

Što se tiče tradicionalnih zemalja u kojima su prisutni naši neimari – Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir, prema njegovim rečima, tek treba da se započnu dosta veliki poslovi.

Opširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti