Foto: pixabay
Društvo

Tretiranje komaraca u Pančevu sledeće nedelje

Izvor: 
RTV Pet, 03/07/2020 - 14:19Učestale padavine u prethodnom periodu uticale su na to da je u Pančevu ovih dana primetan veći broj komaraca koji zadaju dosta muke građanima, pogotovo u večernjim časovima. Tretiranje komaraca sa zemlje najavljeno je za početak sledeće nedelje, a odlaganje je moguće ako i tada bude padavina.

U Pančevu uključujući i devet naseljenih mesta ovih dana primetan je veliki broj komaraca pogotovo na području Mise, Nadela, Glogonja, Brestovca i Banatskog Novog Sela.

"S obzirom na to da je ovih dana vreme nestabilno prskanje neće moći da bude pre utorka. Radićemo sa zemlje ceo grad i svih 9 naseljenih mesta na 3.000 hektara, bez obzira što su negde za sada vrednosti niže jer će do tada sigurno doći do porasta broja komaraca“, kazala je Zdenka Miljković, sekretarijat za zaštitu životne sredine Pančeva.

Prvo zaprašivanje sa zemlje rađeno je sredinom juna. U međuvremenu tretirana je larvicidom kanalska mreža u Ivanovu, Jabuci, Omoljici i naselju Misa. Počela je i podela kesica larvicida za septičke jame i prostor oko domaćinstava. To je prethodnih godina dalo dobre rezultate. Građanima je upućen apel da iskoriste ovu mogućnost i doprinesu suzbijanju najezde komaraca.

Svake godine na više lokacija u gradu otkriju se i komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila.

"To se može očekivati u narednom periodu, obično bude u avgustu. Nekada se desi i ranije da otkrijemo komarce zaražene virusom Zapadnog Nila, pratićemo i izveštavaćemo o tome, ali za sada još uvek nemamo takve podatke“, dodala je Miljković.

Još se ne zna da li će ove godine biti zaprašivanja komaraca iz vazduha, a to će pre svega zavisiti od njihove brojnosti kažu nadležni.
MarketingNajnovije vesti