Krv Foto: pixabay
Društvo

U 2018. prikupljeno manje krvi nego u 2017. godini

Pančevo, Uto, 21/05/2019 - 08:19
Suzana Prvulj


U 2018. godini sakupljeno je 12 odsto manje jedinca krvi u odnosu na prethodnu godinu, na nivou cele Srbije, a potrošnja krvi smanjena je za osam odsto. Novi Zakon o transfuzijskoj medicini sprovodi se od  1. jaunara 2018. i prikupljanje krvi je centralizovano.

U Južnom Banatu je od 1. septembra do 31. decembra 2018. godine, sakupljeno 1.000 jedinica krvi manje nego što je sakupljeno u istom periodu u prethodnih pet godina.

Prema rečima dr Radmile Railić Ristovske, transfuziologa, razlog manjem broju prikupljenih jedinica krvi u najvećoj meri jeste ograničeno vreme kada krv može da se da. To je sredom od 09.00 do 12.00 časova, u prostorijama Crvenog krsta, kao i na akcijama u srednjim školama, Petrohemiji, RNP i naseljenom mestu Kačarevu.

  • Poznati su nam razlozi zbog kojih naši davaoci ne mogu da se uklope u ovo vreme, takođe su nam poznati razlozi zbog kojih Pokrajinski zavod ne može da ponudi za sada i druge termine. Njihovi kapaciteti u ljudstvu i sredstvima  su  ograničeni. Zbog toga, apelujemo na sve koji su do sada davali krv, da nađu vremena, uklope se daju krv sredom. Od dobrovoljnih davalaca i dalje zavise mnogi bolesnici u našoj bolnici. Apelujemo i na udruženja građana, male privatne firme, sportska udruženja, da se jave Crvenom krstu i ponude da organizovano dođu u Crveni krst. Takođe, Pokrajinski zavod će, ukoliko je takav dogovor, doći na akciju DDK u  firmu, a za ovakvu organizaciju potrebno je da se prijavi dovoljan broj davalaca, naglasila je dr Railić Ristovska.

Opšta bolnica Pančevo krvlju se snabdeva iz pre svega iz Novog Sada, ali i iz drugih ustanova koje prikupljaju krv, a koje se nalaze na teritoriji Grada Beograda.

  • Bez obzira na to što je broj prikupljenih jedinica krvi opao, i što su rezerve krvi  niže, ono čime se možemo ohrabriti jeste da do ovog trenutka, operativni programi nisu odlagani, redovno se odvijaju. Svi vitalno ugroženi pacijenti  su zbrinuti. Ono gde smo pravili restrikcije poštujući principe i stavove struke, bili su svi ostali pacijenti, pri čemu se vodilo računa da niko kome je neophodna  transfuzija krvi ili bilo koje druge komponente krvi, ne  ostane uskraćen za istu, dodala je dr Railić Ristovska.

Podsetimo, ovaj zakon sprovodi se s ciljem da prikupljanje krvi bude racionalnije i bezbednije. Od 1. septembra 2018. godine, Crveni krst Pančevo preuzeo je poslove motivacije građana za akcije DDK, kao i njihovo organizovanje zajedno sa Pokrajinskim zavodom za transfuziju krvi. Služba za transfuziju krvi OB Pančevo,  postala je Bolnička banka krvi.

  • Jedinice krvi, predstavljaju nacionalni resurs i nacionalno blago. Od ovog blaga zavisi svaka žena koja se porađa i rađa novi život, svako ko strada u saobraćaju i na bilo koji drugi način, a svakako i bolesnici koji zavise od transfuzije krvi, istakla je dr Radmila.

U okviru obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, 11. maja, bio je postavljen i štand posvećen  Nacionalnom danu dobrovoljnih davalaca krvi, a s ciljem da se podseti na značaj koji su humani ljudi – dobrovoljni davaoci krvi, u čitavom južnobanatskom regionu pa i u samom Pančevu dali svih ovih proteklih decenija.

 
 
 
 MarketingNajnovije vesti