Dojenje Foto. Ivana Vlajović
Društvo

U četvrtak obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Domu zdravlja Pančevo

Izvor: 
013info Uto, 03/08/2021 - 14:26Služba polivalentne patronaže, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Pančevo ovogodišnju Svetsku nedelju dojenja obeležiće u prostorijama za psihofizičku pripremu trudnica za porođaj u suterenu Doma zdravlja Pančevo, saopštio je Dom zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, predavanje trudnicama o značaju dojenja za pravilan rast i razvoj dece, blagodati za samu majku, kao i o svim ostalim prednostima majčinog mleka biće održano 5. avgusta s početkom u 10 sati, a nakon predavanja trudnicama će biti organizovan obilazak  Savetovališta za bebe.

"Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije", ističu iz Doma zdravlja.

Dodaju da novorođenče treba da bude na majčinim grudima odmah posle porođaja kao prirodni nastavak spone majke i deteta, a prvi podoj trebalo bi da bude odmah posle porođaja jer je novorođenče već tada spremno da sisa (sisa šaku ili okreće glavu kako bi pronašlo grudi – urođeni refleks).

Stavljanjem novorođenčeta na grudi, kako objašnjavaju, uspostavlja se kontakt „koža na kožu” odmah po rođenju, podstiče se stvaranje mleka u dojkama i čini lakšim kasniji proces dojenja.

"Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla kojim se bave moraju da se vrate na posao vrlo brzo nakon porođaja. Ovim majkama bi poslodavci trebalo da omoguće da doje na radnom mestu. Istovremeno važno je usvojiti javno zdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti. Kako bi se obezbedila optimalna ishrana odojčeta važno je i ograničiti marketing zamena za majčino mleko", zaključuje se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti