Covid 19 Foto: pixabay
Društvo

U Južnobanatskom okrugu 40 zaraženih virusom korona

Izvor: 
013inf/021 Pet, 03/04/2020 - 13:44Četrdeset ljudi pozitivno je na koronavirus u Južnobanatskom okrugu. To je na današnjoj konferenciji za medije saopštio pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Dr Gojković nije želeo da objavi koliko je po pozitivnih gradovima i opštinama Vojvodine objašnjavajući to stavom epidemiološke struke. Jedino je izneo podatak da je u Novom Sadu 55 zaraženih i to na insistiranje novinara 021.

Do današnjeg dana, u Vojvodini je registrovan 191 slučaj zaraze virusa korona - 68 slučajeva je u južnobačkom okrugu, 12 je u zapadnobačkom okrugu, 17 u severnobačkom okrugu, 40 u južnobanatskom okrugu, 11 u srednjebanatskom okrugu, 23 u severnobanatskom okrugu i 20 slučajeva u sremskom okrugu, izneo je Gojković.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i Gojković, objašnjavali su da je potrebno neko vreme da se na sajtu covid19, na koji smo svi upućeni pojave brojke. Međutim za Pančevo i južni Banat brojke su već danima iste, tako da jedine zvanične podatke za naš grad zapravo saznajemo sa njihovih konferencija. Redakcija portala 013info je uputila više mejlova Ministarstvu zdravlja u kojima smo tražili podatke o zaraženima na teritoriji našeg grada, ali nam ni na jedan mejl ministarstvo nije odgovorilo

Dakle, zvanični podaci Ministastva zdravlja su Pančevo dva, Alibunar tri, Vršac jedan. Gde je ostalih trideset četvoro možemo da nagađamo.

U Pančevu je 922 osobe u samoizolaciji, u Vršcu 395, Kovinu 162, Beloj Crkvi 163, Opovu 41, Kovačici 147 i Plandištu 60. To su podaci Kancelarije za IT i eUpravu.

Još jedan pacijent preminuo je jutros od posledica virusa korona u Kliničkom centru Vojvodine, a reč je o 65-ogodišnjem muškarcu iz Šatrinaca, u Sremu.
On je imao, kao i prethodni preminuli građani, propratna oboljenja, rekao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković.
 
Kapaciteti se trenutno popunjavaju i u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, koja služi za prihvat pacijenata i u njoj boravi 82 građana. Od ukupnog broja hospitalizovanih, petoro je na respiratoru, a sa jutrošnjim smrtnim ishodom, ukupan broj preminulih je šestoro građana.
 
"Dobra vest je da Klinički centar Vojvodine danas napuštaju još dva pacijenta koja su lečena, tako da od početka krize imamo petoro izlečenih pacijenata, koji su otpušteni na dalje kućno lečenje. Testiramo sve više, pa očekujemo i da će u najskorijem periodu i Sajam početi da prima pacijente sa lakšom kliničkom slikom", naveo je Gojković.
 
Na pitanje 021 kakvu će ulogu igrati speštaj u Vojnoj bolnici, Gojković kaže da je ona opremljena za smeštaj pacijenata koji, iz drugih opravdanih medicinskih i nemedicinskih razloga, ne mogu da borave na Klinici za infektivne bolesti - imaju psihičke ili druge probleme i zahtevaju drugu negu.
 
"Nije reč ni o kakvoj stigmatizaciji, već o pacijentima koji ne mogu da borave u KCV", rekao je sekretar.
 
Kad je reč o zdravstvenim radnicima koji su zaraženi virusom korona u Vojvodini, Gojković navodi da u ovom trenutku nijedan lekar Kliničkog centra Vojvodine nije zaražen.
 
"Zaražena je samo jedna medicinska sestra sa infektivne klinike, zbog koje je veći broj lekara u izolaciji. Medicinska sestra se nije zarazila na klinici, već od svoje porodice i to je istina. Imamo petoro zaraženih lekara iz Vojvodine, od toga četiri epidemiologa koji su pozitivni i to je bio moj najveći strah i problem. Na sreću, oporavljaju se. Oni su bili ostvarili bezbroj kontakata u poslednjih 15 dana. Zaražena je i jedna doktorka koja je izašla po pozivu na teren kod pacijenta koji se žalio na kardiovaskularne tegobe, a ona je došla u uniformi za kardiološke tegobe - ispostavilo se da pacijent ima temperaturu 39", rekao je Gojković i dodao da su tri stomatologa takođe zaražena, od kojih je jedan u teškom stanju i on je trenutno najkritičniji pacijent.
 
Precizirajući za 021 o doktorki koja je zaražena, Gojković je rekao da je reč o doktorki iz novosadske Hitne pomoći.
 
"Ona je jedna iz onih pet ekipa Hitne pomoći za koje smo ranije rekli da smo ih povukli u izolaciju. Svi ostali su testirani i svi rezultati medicinskog osoblja iz tih pet ekipa su negativni. Njima je istekla izolacija od 14 dana i oni su se vratili na posao. Doktorka koja je pozitivna nalazi se na lečenju na infektivnoj klinici KCV i na sreću njeno zdravstveno stanje je stabilno", rekao je Gojković.
 
Na pitanje zbog čega se informacije o broju zaraženih ne objavljuju redovno na sajtu covid19.data i kako to utiče na informisanje građana o broju zaraženih, između ostalog, u Vojvodini, Igor Mirović kaže da je to stvar vremena.
 
"Nekad je potrebno vreme da se brojevi unesu u stanje. Ništa ne krijemo i nema nikakve zavere, nema potrebe niti bi to bilo moralno opravdano, ne pada nam na pamet. Mi preseke radimo na dnevnom nivou, nekad na 12-očasovnom nivou, zavisno od broja testiranja i broja obolelih i to dostavljamo Institutu za javno zdravlje. Zbog toga postoje ta 24 sata, interval kad se sve kompletne informacije u Batutu obrađuju", navodi Mirović.
 
Gojković napominje da epidemiološki nije dobro pričati direktno o brojevima na nivou opštine.
 
"To ljudima stvara zbrku. U svakom udžbeniku je da se podaci u vreme epidemije drže strogo u okviru struke", navodi Gojković.
 
 
 MarketingNajnovije vesti