Izlazak sunca iznad Pančeva
Društvo

U Pančevu i Starčevu i danas vazduh "jako zagađen"

Izvor: 
013info Pon, 28/10/2019 - 15:17Vazduh u Pančevu je i dalje jako zagađen, sudeći prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo. Izmerena količina PM10 čestica na 24-časovnom nivou (podaci od 14 sati) je 212 mikrograma po kubnom metru. Tolerantna vrednost je 50 mikrograma.

Prema podacima gradskog monitoringa, u Starčevu je izmerena 24-časovna vrednost PM10 čestica 186,59 mmikrograma, u Vojlovici 165,19, a kod Vatrogasnog doma 111,86 mikrograma.

Vazduh je ocenjen indeksom 5, što je "jako zagađen". To je i maksimalno loša ocena kvaliteta vazduha.

Nadležni iz Gradske uprave Pančeva još nisu odgovorili na molbu portala 013info da prokomentarišu učestala zagađenja u našem gradu. Pitanje smo poslali u petak ujutro.

Zdravstvene tegobe zbog zagađenog vazduha se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, piše RTS.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.
 
 MarketingNajnovije vesti