NPK
Društvo

U Pančevu više nema amonijum nitrata, a šta će to Promist skladištiti u objektu stare Staklare kojem se menja namena?

Izvor: 
013info Sre, 02/12/2020 - 14:32U poslednjem broju Pančevca pojavilo se obaveštenje da je Promist podneo zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Rekonstrukcija i promena namene jednog objekta u staroj pančevačkoj staklari.

- Promena namene objekta u staroj Staklari je deo Promistovog projekta za osavremenjivanje ovog kompleksa. Za ovaj posao dobijene su sve potrebne saglasnosti za Idejni projekat za realizaciju prenamene. Od Sektora za vanredne situacije, vodovoda i kanalizacije, kao i lokacijski uslovi Pokrajinskog sekretarijata, rekao nam je Goran Kojić, direktor logistike Promista.

 

Kako smo saznali od direktora Promista u pitanju je objekat površine 8.286 kvadratnih metara koji je ranije bio pogon za obradu stakla. U njemu bi trebalo da se skladišti mineralno đubrivo kao gotov proizvod, originalno upakovan u odgovarajuću ambalažu.

 

Radi se o mineralnim đubrivima NPK 16 16 16, UREA, MAP, KCL, NP 20 20 0, odnosno o đubrivima koja se koriste za prihranu biljaka ili oplemenjivanje poljoprivrednog zemljišta.  

 

- Ova đubriva ne spadaju u kategoriju opasnih niti eksplozivnih i zapaljivih, odnoso ne spadaju u kategoriju đubriva sa povećanim procentom amonijum nitrata, i samim tim ne predstavlju nikakvu opasnost za okolinu, što se može videte iz bezbednostih listova proizvođača, rečeno je za portal 013info iz Promista.

 

Naravno, zanimalo nas je šta je sa đubrivima na bazi amonijum nitrata, ono što je najviše brine Pančevce. Uvidom u dokumentaciju Promista saznali smo da od 21. novembra čak ni u skladištima KAN-a u Azotari, koje je Promist zakupio za ovu namenu, ovog đubriva više nema. Ono je isporučeno kupcu.

 

U vezi sa obaveštenjem objavljenim u Pančevcu, Inicijativa „Odbranimo Teslu“ je pozvala građane i ekološka udruženja da daju svoje mišljenje o potrebi izrade ove studije.

Obaveštenje je objavljeno 27. novembra, a rok za podnošenje mišljenja je 10 dana – do 6. decembra. Trebalo bi ih dostaviti Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Promist je 2017. godine kupio bivšu Industriju stakla Pančevo, a portal 013info je još u aprilu 2018. godine pisao o skladištu veštačkog đubriva na tom prostoru. U međuvremenu Promist je odustao od skladištenja đubriva na bazi amonijum nitrata u staroj Staklari, a za skladištenje svojih zaliha ovog đubriva je koristio skladišta u Azotari.

Nakon eksplozije u Bejrutu, posetili smo skladište Promista. O tome pročitajte ovde.

 
MarketingNajnovije vesti