učionica, školska tabla Foto: Pixabay
Društvo

U štrajku jedna škola na teritoriji Grada Pančeva, blizu 600 u Srbiji

Izvor: 
Beta/013info Čet, 31/03/2022 - 19:04Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji članovi su nezadovljni materijalnim i položajem obrazovanja u državi, saopštila je da je danas u štajku "blizu 600 škola". Predsednik Asocijacije prosvetnih radnika Pančevo Miloje Marković za 013info kaže da je na teritoriji Grada Pančeva skraćene časove imala škola u Dolovu.

Unija je u saopštenju navela da čeka novu Vladu Srbije i da je spremna "i za pregovore i za pištaljke", odnosno proteste.

"Oni koji misle da arogantnim odnosom prema prosvetnim radnicima, pokazuju nadmoć, treba da znaju da sutrašnjica pripada obrazovanju, a ne njima koji ponižavaju učitelje sopstvene dece", navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je i da "slepi političari koji su se slučajno našli na važnim mestima, mnogo govore i o ovoj vlasti".

Istakli su i da neće odustati od borba za kvalitetnije obrazovanje svakog deteta.

Šta su zahtevi Sindikata upućeni Vladi?

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ranije je objavila i svojih osam zahteva koje su dostavili Vladi i resornom ministarstvu.

Oni traže da se u budžetu planira veće izdvajanje za prosvetu, ističući da Vlada nije ispunila deo Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine koji se tiču uspostavljanja platnih razreda od 1. januara 2016. godine.

Takođe, navode i da Unija SPRS traži još 12 odsto povećanja u rebalansu budžeta za 2022. godinu, s obzirom na odobrenih 7 procenata, kao I da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom.

“Tražimo isplatu 35.000 dinara za sedam Svetosavskih/Novogodišnjih nagrada (od 2016. do 2022.) predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja (član 2.) i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovim, srednjim školama i domovima učenika.”, navode kao 4. zahtev.

Unija je tražila i isplatu 20.000 dinara do kraja marta 2022. godine zaposlenima u prosvetnom sistemu, na ime duga, a ostatak bi, kako su naveli, bio predmet dogovora. Takođe su tražili i korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju, pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti.

Između ostalog tražili su i plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, hitan dogovor o isplati dugovanja kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima da se ne plaćaju veliki sudski troškovi bespotrebno, dogovor oko isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene koji na to imaju pravo i da se ta stavka reši zakonski za sve zaposlene u prosvetnom sistemu,a ne dugotrajnim i skupim sudskim sporovima.

 
MarketingNajnovije vesti