Društvo

U Vojvodini seksualno obrazovanje već od šestog razreda?

Izvor: 
021.rs Pon, 27/07/2015 - 00:28
Predmet zdravstveno vaspitanje u reproduktivnom zdravlju, poznatiji kao seksualno obrazovanje, mogao bi uskoro biti u sistemu osnovnog obrazovanja, jer se ispostavilo da srednjoškolci već dosta znaju o seksu.
U Pokrajinskom sekretarijatu za omladinu kažu za 021 da se seksualno obrazovanje u osnovne škole sigurno neće uvesti pre naredne školske godine, ali da je cilj Pokrajinske vlade da se nastava o reproduktivnom zdravlju, koja se kao pilot projekat sprovodi u nekim vojvođanski srednjim školama, uvede kao predmet u osnovne škole u Vojvodini, kaže pokrajinska sekretarka Marinika Tepić.

"Trenutno očekujemo treću inicijalnu i uporednu analizu pilot programa koja se pravi na kraju svake školske godine. Nadam se da ćemo onda na kraju sledeće školske godine uspeti da imamo argumenete s kojima ćemo izaći pred resorno ministarstvo i narodne poslanike sa inicijativom za izmenu i dopunu Zakona o osnovnom obrazovanju kojim bi se ovi sadržaji uveli", kaže Tepićka.

Ona dodaje da bi bilo idealno ukoliko bi se ovaj predmet uveo kao obavezan, ali da bi bilo prihvatljivo ako bi za početak bio izborni predmet uz veronauku i građansko vaspitanje.  Nastava o reproduktivnom zdravlju uvedena je kao pilot projekat pre dve godine u vojvođanske srednje škole koje su se dobrovoljno prijavljivale na javni konkurs. Učenici su pokazali veliko interesovanje za ovaj predmet što pokazuje i rast broja prijavljenih škola. Prve godine prijavljeno je 10 srednjih škola, druge 66, dok su se za narednu školsku godinu prijavile 72 srednje škole.

Marinika Tepić kaže da su u Vladi smatrali da će biti dosta sukobljenih mišljenja i da je pilot projekat pokrenut kako bi se dokazalo da je seksualno obrazovanje neophodno.

 

Istraživanje sprovedeno u Vojvodini 2008. godine pokazalo je da svega pet odsto mladića i 11 odsto devojaka o toj temi razgovara sa roditeljima, a o reproduktivnom zdravlju najčešće se informišu iz medija. 

 
MarketingNajnovije vesti