Društvo

Učenici kovinske Zmajeve škole obeležavaju Međunarodni dan planete Zemlje

Izvor: 
013info Čet, 21/04/2022 - 08:58


Učenici Zmajeve osnovne škole, kao i svake godine, obeležavaju Međunarodni dan planete Zemlje sa željom da ukažu da je vreme za nezaustavljivu hrabrost koju zajedno moramo ulagati u našu planetu, jer zelena budućnost je jedina prosperitetna budućnost.

Međunarodni dan planete se gotovo u celom svetu obeležava od 1970. godine, a 2009. godine Generalna skupština UN donela je Rezoluciju težeći da istakne globalni značaj obeležavanja tog datuma, u cilju upozorenja na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

„Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana planete Zemlje je „Uloži u našu planetu“, sa naglaskom na investiranja u održivi razvoj. Kako je u značajnom delu izučavanja Tehnike i tehnologije upravo akcenat na održivom razvoju, to je prilika da učenici kroz zanimljive radionice izraze svoj stav, jer je Sokrat još davno ukazivao da je  tajna promene da svu svoju energiju usmerite ne na borbu protiv starog, već na izgradnju novog. Ove godine sam datum kalendarski je u vreme prolećnog raspusta, ali to nije bio razlog  da ga se pred odlazak na praznike učenici sete. Ovog dana treba da preduzmete akciju ne samo zato što vam je stalo do sveta prirode, već zato što svi živimo u njemu. Svakom od nas je potrebna zdrava Zemlja da bi izdržavala posao, život, zdravlje, opstanak i sreću. Zdrava planeta nije opcija - to je neophodnost, poručuju učenici“, kaže njihov mentor i profesor Dejan Kreculj. 
MarketingNajnovije vesti