Grad Pančevo
Društvo

Učenici romske nacionalnosti nagrađeni za uspeh u školi

Pančevo, Uto, 19/07/2016 - 16:50
Tanja MarinPANČEVO - Sto osamdeset pet učenika osnovnih i srednjih škola romske nacionalnosti iz Pančeva i okolnih naseljenih mesta, koji su školsku godinu završili sa odličnim ili vrlo dobrim uspehom, dobili su od grada Pančeva novčane nagrade u vrednosti od 4.000 dinara. Akcionim planom za integraciju Roma za ovu namenu je opredeljeno 750.000 dinara. 

U maloj sali Gradske uprave gradonačelnik Saša Pavlov i član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Milenko Čučković, primili su 157 učenika osnovnih škola i 28 učenika srednjih škola koja su svojim vrednim radom i zalaganjem na kraju školske 2015/2016. ostvarili vrlo dobar i odličan uspeh. 

Gradonačelnik Saša Pavlom je ovom prilikom čestitao učenicima na postignutom uspehu u školi i dodao da učenici to ne bi ostvarili da nije bilo kontinuiteta u radu, marljivosti i da nisu na pravi način pristupili školskim obavezama. On je istakao da je ta upornost veoma vazna i za život i zamolio je učenike da nastave da je neguju i unapređuju, kako bi izrasli u kvalitetne odrasle osobe, koje će da postignu uspeh u daljem svom životu na osnovu uspeha koji su postigli u školama. 

-  Ovo je simboličan način na koji ukazujemo da pratimo to što radite i da želimo da vrednujemo to što radite, naglasio je gradonačelnik.

Grad Pančevo je posvećen inkluziji Roma od 2009. godine i njihovoj integraciji u društvo. Ove godine je, prema Akcionom planu za društvenu integraciju Roma od 2013. do 2016. godine., izdvojeno iz budžeta 6.900.000 dinara, od čega je tri miliona namenjeno obrazovanju. Osim na učeničke nagrade, za koje je izdvojeno 750.000 dinara, svi učenici osnovnih i srednjih škola romske nacionalnosti su dobijali i u buduće će dobijati besplatne udžbenike. Od školske 2016/2017. u komplet će biti uključeni i udžbenici za strane jezike, što do sada nije bio slučaj. 

Iz godine u godinu broj učenika koji postižu vrlo dobar ili odličan uspeh u toku školske godine je sve veći, pa je član Gradskog veća zaduže za socijalnu politiku izrazio nadu da će sledeće godine i novčane nagrade biti veće. 

Iako su nagrade simbolične, učenici su se složili da im znače ovakve nagrade, kao i da im prepoznavanje njihovog rada predstavlja podstrek da nastave vredno da uče i u buduće.

T. M.

 
MarketingNajnovije vesti