Kori Udovički Foto: Twitter
Novi zakon o opštem upravnom postupku

Udovički: Država je tu radi građana

Pančevo, Ned, 29/05/2016 - 11:59
Mirjana Marić


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, rekla je da novi Zakon o opštem upravnom postupku (ZOUP) postavlja na druge osnove odnos između građana i države.

„Ideja je da nisu građani tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri, već je država tu radi građana, i u pitanju je jedno partnerstvo, da se bolje komunicira i radi", ukazala je ona.

Kako je naglasila, primena ZOUP-a u potpunosti će početi tek sledeće godine, ali on donosi promenu načina rada. Kao primer, ona je navela to što će uprava morati da objavljuje i čini vidljivim svako svoje postupanje sa građanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima.

„Više ne mogu različiti organi da daju različita mišljenja o istim situacijama. To su velike promene, međutim od 8. juna stupa na snagu odredba koja kaže da ne sme uprava od građana da traži podatke koje već ima kod sebe u evidenciji", kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, to ne znači da će se sva uverenja i sve što je potrebno za postupke ukinuti, jer mnoga uverenja i informacije o građanima država nema.

Kako je objasnila, građani više neće morati da pored lične karte dokazuju prijavu prebivališta, izvod iz matične knjige rodjenih, jer su to informacije koje su već u ličnoj karti.

Više o ovoj vesti na sledećem linku. 
MarketingNajnovije vesti