Društvo

Udruga banatskih Hrvata: Smatramo da je nastupio trend simboličkog brisanja znamenitih Hrvata iz pančevačke povijesti i kolektivnoga sjećanja

Pančevo, Uto, 14/05/2019 - 10:09
Aleksandar StojkovićUdruga banatskih Hrvata na čelu s predsednikom Goranom Kaurićem, članom Hrvatskog  nacionalnog veća Republike Srbije je Gradskoj upravi grada Pančeva i gradonačelniku uputila pismo povodom odluke Gradskog veća da podrži predlog promene imena Štrosmajerove ulice koja se nalazi u najužem gradskom jezgru Pančeva i vodi ka katoličkoj crkvi sv. Karla Boromejskog.

- Smatramo spomenutu odluku vrlo štetnom i pogubnom za lokalnu hrvatsku zajednicu i dalje očuvanje uglavnom dobrih međuetničkih i međureligijskih odnosa u Pančevu. Njoj je prošle godine prethodila izmjena naziva Ulice Matije Gupca te stoga smatramo da je nastupio trend simboličkog brisanja znamenitih Hrvata iz pančevačke povijesti i kolektivnoga sjećanja. I na razini banatske regije prisutna je slična sramna praksa, a o tome najbolje govori nedavna odluka gradskih organa u Zrenjaninu da tamošnja Frankopanova ulica dobije novo ime, kaže se u pismu.

Udruga banatskih Hrvata dodaje i da  „hrvatska zajednica u Banatu opstaje na ovim prostorima više od dva stoljeća živjeći u miru i slozi s ostalim narodima. Izražavamo ogromno žaljenje zbog toga što ovakvim postupcima institucije vodećih banatskih gradova žele umanjiti njezin doprinos etničkoj šarolikosti koju bi, naprotiv, trebalo promicati kao naše neprocjenjivo bogatstvo".

Gradski većnik Nemanja Rotar koji je i predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova u Pančevu kaže da je upoznat s pismom koje je stiglo gradonačelniku.

- Komisija koja je donela odluku o promeni naziva Štrosmajerove ulice u Ulicu MIloša Crnjanskog, bila je vođena idejom da jedan od najvećih naših pisaca treba da ima ulicu u centru grada. Mi smo se opredelili za ovu ulicu pre svega zato što je tu Gimnazija u kojoj je Crnjanski radio. Komisija je donela odluku i ona je konačna, a na drugim telima je da tu odluku eventualno preinače ili odbiju. Pored Gradskog veća i Skupštine Grada koji donose odluku i Nacioanlni saveti i Pokrajina daju svoje mišljenje  i mogu da sugerišu da se određena odluka preinači. Nacionalni savet Mađarske je dostavio i pismeno da se slaže s ovom odlukom, drugi nacionalni saveti nisu odreagovali, a u zakonu stoji da ukoliko se u roku od devet dana ništa ne kaže smatra se da su saglasni s tom odlukom. Insistirali smo da se oni i pismeno oni izjasne, a biće uskoro i sastanak komisije koja je sastavljena od predstavnika nacionalnih saveta i tu će se još jednom razmatrati ova odluka. Ako i oni potvrde onda će predlog ići u Pokrajinu i na kraju u našu Skupštinu, rekao je za 013info Nemanja Rotar.

Rotar je dodao i da je „Štrosmajer deo jednog, pre svega, jugoslovenskog nasleđa i ima veze sa hrvatskim kulturnim nasleđem, ali mislim da ovim činom nismo narušili tu vrstu kulturološkog nasleđa".

- Mislim da je ovo daleko od bilo kakve provokacije ili skrnavljenja  uspomene, kazao je na kraju Nemanja Rotar.

 
MarketingNajnovije vesti