Delegacija Udruženja Logarska dolina sa  predstavnicima slovenačke Ambasade u Beogradu na prijemu povodom  Dana državnosti Slovenije Foto: Privatna arhiva
Društvo

Udruženja Slovenaca Pančeva organizovalo aktivnosti posvećene obeležavanju Dana slovenačke državnosti

Izvor: 
013info Ned, 26/06/2022 - 14:37Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ tokom juna meseca imalo je bogat program aktivnosti koji su bili posvećeni obeležavanju Dana državnosti Republike Slovenije. Ove aktivnosti predstavljaju uvod u glavni događaj koji će biti organizovan na jesen, a to je proslava desetogodišnjice postojanja i uspešnog rada.

Proslava je predviđena za jesen i biće organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije, pančevačkim Kulturnim centrom, Narodnim muzejom, gradskom bibliotekom, kulturnim institucijama i nekoliko pančevačkih škola.

Poseta slovenačkog konzula Pančevu

U utorak 21. juna 2022. pančevačko Udruženje Slovenaca posetio je generalni konzul Republike Slovenije u Beogradu Primož Križaj. Sastanak sa članovima održan je u svečanoj sali Narodnog muzeja. Tom prigodom je organizovan i kraći program koji je bio posvećen Danu državnosti Republike Slovenije, a osmoro članova Udruženja je tom prilikom na svečanoj ceremoniji primilo dokumenta vezana za prijem u slovenačko državljanstvo.

Nakon završetka programa Križaj je u pratnji direktora muzeja Miroslava Birclina obišao galerijske prostore i stalnu postavku muzeja. Križaj je bio veoma zadovoljan i fasciniran onim što je video u muzeju i tom prilikom je izrazio želju da na jesen ponovo dođe u posetu zajedno sa kolegama iz slovenačke ambasade.

Slovenački konzul sa članovima Udruženja Logarska dolina na ceremoniji u Narodnom muzeju
Foto: Privatna arhiva
slovenacki_konzul_sa_clanovima_udruzenja_logarska_dolina_na_ceremoniji_u_narodnom_muzeju.jpg

 

Prijem slovenačke Ambasade povodom Dana državnosti Republike Slovenije

Slovenačka Ambasada je u sredu 22. juna 2022. u Beogradu organizovala svečani prijem povodom Dana državnosti. Delegaciju pančevačkog Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ predvodio je predsednik Josip Veber.

Na prijemu su pored visokih državnih zvanica i diplomatskog kora bili i predstavnici slovenačkih udruženja u Srbiji. Tom prilikom je u neformalnom razgovoru dogovorena dalja saradnja udruženja i termin sastanka na kojem će biti reči o narednom popisu stanovništva i izobrima za Nacionalni savet.

Josip Veber je tokom prijema imao prilku da razgovara sa Ambasadorom Slovenije Damjanom Bergantom i njegovim saradnicima, predstavnicima Vlade Republike Srbije, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, zrenjaninskim biskupom Ladislavom Nemetom, srpskim patrijarhom Porfirijem i predstavnicima diplomatskog kora. U razgovoru sa njima Veber ih je upoznao sa aktivnostima pančevačkog udruženja, inače jednog od najaktivnijih u Srbiji, i tom prilikom pozvao da na jesen dođu u Pančevo kada će Udruženje „Logarska dolina“ organizovati kulturni program povodom desetogodišnjice postojanja i uspešnog rada.

Promocija knjige Zorana Predina

Iz Udruženja Slovenaca kao jedan od značajnijih događaja izdvojili su i promociju knjige „Mongolske mrlje“ poznatog slovenačkog umetnika, kantautora i pisca Zorana Predina, koja je održana početkom juna u foajeu pančevačkog Kulturnog centra.

Nakon promocije Predin je imao srdačan susret sa članovima Udruženja koji nisu krili zadovoljstvo što su imali priliku da upoznaju ovog velikana slovenačke kulture. Predin je izrazio želju da kada sledeći put dođe u Pančevo obavezno dođe do prostorija Udruženja kako bi se bolje upoznao sa članstvom i aktivnostima koje ono ima.

Članovi Udruženja Logarska dolina sa Zoranom Predinom
Foto: Privatna arhiva
clanovi_udruzenja_logarska_dolina_sa_zoranom_predinom.jpg

 

Završetak tečaja slovenačkog jezika

I pored komplikovane situacije izazvane epidemijom Koronavirusa usled koje nije bilo moguće održavati časove uživo, članovi Udruženja „Logarska dolina“ su kao alternativu tokom cele godine putem Zoom aplikacije pohađali tečaj slovenačkog jezika sa elementima kulture koji je uspešno vodila predavač dr Milena Spremo.

Polaznici tečaja su bili zadovoljni kvalitetom predavanja, a pored predavača veliku zahvalnost su izrazili i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije koje je omogućilo da se tečaj organizuje. Tečaj je pohađalo dvadesetak polaznika među kojima su bili i učenici, a takođe i članovi podružnica iz Kovina i Velike Grede. Ukoliko epidemiološke prilike budu povoljne početak novog tečaja bio bi organizovan početkom septembra.

 
MarketingNajnovije vesti